Schinveld, Kerk van de Heilige Eligius, Dagkapel, Voormalig Abdissenbosch, Kerk van de Heilige Bernadette

Foto’s Abdissenbosch: © Wim Verburg & Michiel van ’t Einde 2013
Foto’s Schinveld: Jan Krutzen © 2024

  • In 1863 bouwde Frederik Samuel Naber een klein mechanisch sleeplade-orgel voor de tempel van de Vrijmetselaarsloge te Deventer. In 1942 werd het gebouw gesloten en werd het orgel eigendom van J.G. Kunst in Arnhem. Het was inmiddels rond 1900 gewijzigd: de Octaaf 2′ was door een Voix Céleste 8′ vervangen.
  • Met Marius Monnikendam als adviseur, plaatste men het orgel in 1942 in Abdissenbosch. Hier restaureerde de firma Pereboom het in 1946. Het orgel kreeg rond 1970 steeds meer gebreken. Hans van der Harst heeft een restauratieplan opgesteld, dat werd uitgevoerd door Verschueren. In 1977 was het instrument weer zo goed als nieuw. De Octaaf werd gereconstrueerd aan de hand van pijpwerk uit Groot-Schermer, eveneens van de hand van F.S. Naber. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.
  • In 2022 is de kerk in Abdissenbosch gesloten en daarna omgebouwd tot woningen. Het orgel is gerestaureerd en ivoorwit geschilderd. Daarna is het overgeplaatst naar de dagkapel van de Kerk van de Heilige Eligius in Schinveld (Limburg).

Dispositie:

Manuaal: C – f3 (54 toetsen)
Holpijp 8′
Viola di Gamba 8′ – C-H gecombineerd met Holpijp
Prestant 4′
Flûte d’Amour 4′
Octaaf 2′ – 1977

Pedaal:  C-f° (18 toetsen)
Aangehangen