Allenbach, Evangelische Stiftskirche Keppel

Bron foto: Siegener Zeitung

  • In 1695 werd een nieuw orgel gebouwd voor de Stiftskirche Keppel in Allenbach (Nordrhein-Westfalen) door Johannes Sommer uit Brilon in een kas van de hand van Johannes Viegener. Dit was een klein instrument met vijf stemmen. Het orgel is meerdere malen verbouwd en gewijzigd. In 1892 bouwde de firma Ladegast & Sohn een nieuw orgel in de kas. Dit was een tweeklaviers orgel met pneumatische kegelladen en negen registers. In 1929 werd dit orgel weer vervangen door nieuwbouw van Furtwängler & Hammer. Bij de bouw werd een deel van het pijpwerk van Ladegast overgenomen. De firma Kemper & Sohn bouwde dit werk om in 1958. Hierbij werden veel registers vervangen en is de zwelkast verwijderd.
  • Het huidige mechanische sleepladen-orgel is gebouwd door Hans Peter Mebold in 1999 in de kas uit 1695. Bij het ontwerp heeft men getracht aansluiting te vinden bij de bouwtijd van het oorspronkelijke instrument.

Dispositie:

Manual: C – g3 Prinzipal 8′, Gedackt 8′ (B/D), Praestant 4′, Spitzflöte 4′ (B/D), Nasat 2 2/3′ (B/D), Oktav 2′, Terz 1 3/5′ (B/D), Mixtur 4 fach (1 1/3′), Tremulant.
Pedal: C – f1 Subbaß 16′, Prinzipalbaß 8′, Posaune 8′.
Couplers: Pedalkoppel.