Assen, Het Noorderlicht

Bron foto’s: Herman Stokmans

  • In 1968 plaatste de firma Leeflang & Keijzer een orgel in de Open Hofkerk in Apeldoorn, dit was in bruikleen gegeven. De firma kon het orgel zelf als demonstratiemodel gebruiken voor klanten. In 1972 kocht de Apeldoornse muziekschool het orgel, waarna het werd overgeplaatst naar de Vlaswiek aan de Egerlaan, één van de dependances van de muziekschool. Enkele jaren later plaatste de muziekschool het orgel in Het Kruispunt, Zilverschoon 114-116 in Apeldoorn, waar de orgellessen werden gegeven.
  • In 1989 is het instrument gekocht door de kerkelijke gemeente. In 1991 werd het interieur van de kerk gemoderniseerd. Daarbij werd het orgel van de zijwand naar het podium verplaatst. De overplaatsing is uitgevoerd door de firma Leeflang. De Sifflet 1 1/3′ van het bovenklavier werd vervangen door een Nazard 2 2/3′ en op de labia van de frontpijpen is bladgoud aangebracht.
  • In 2015 is besloten het kerkelijk centrum te verkopen en te gaan kerken in de Julianakerk. Het orgel is verkocht en werd op 7 december 2015 gedemonteerd. Daarna is het overgeplaatst naar een nieuw kerkgebouw voor de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) in de wijk Peelo van Assen, Het Noorderlicht. De werkzaamheden zijn door Ide Boogaard uitgevoerd met Arjan van der Mark als adviseur. De temperatuur is gewijzigd in een gemodificeerde Werckmeister III.

De dispositie van het Leeflang-orgel: (1967)

Hoofdwerk: (C-g3)
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Mixtuur 4 st.

Nevenwerk: (C-g3)
Roerfluit 8
Ged. Fluit 4
Nasard 3
Octaaf 2

Pedaal: (C-f1)
Subbas 16

3 koppels