Bengeo, Holy Trinity Church

Picture: Andrew & Jane Wood © 2017

In 1877 bouwde de firma J.W. Walker & Sons een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Holy Trinity Church in Bengeo (Hertfordshire). Volgens een bronzen gedenkplaatje is het orgel en de orgelkamer gebouwd ter nagedachtenis aan Charles Deedes Esq. die van 1848 tot 1875 rector van deze parochie was. In 1881 werd er onderhoud gepleegd door een onbekende orgelmaker die ook al het leer verving. In 1884 plaatste een onbekende orgelmaker het orgel wat meer naar achter in de orgelkamer geplaatst. Hij voegde ook een nieuwe Echo Gamba toe aan de dispositie. In 1895 volgde een schoonmaakbeurt en revisie. In 1908 gebeurde dit weer en werd het orgel uitgebreid met een Keraulophon en een Celeste. In 1915 werd de tractuur van het pedaal gereviseerd en werden de blaasbalgen opnieuw beleerd. In 1933 volgde weer een revisie en schoonmaakbeurt. Dit gebeurde in 1963 opnieuw waarbij het pedaalklavier werd vervangen door een nieuw radiaal concaaf pedaalklavier. Ook werd de tractuur van het pedaal geëlektrificeerd. De Keraulophon van het Great werd vervangen door een Twelfth en de Oboe van het Swell maakte plaats voor  een Trumpet. In een onbekend jaar zijn 10 frontpijpen van de Open Diapason gestolen. Deze zijn nooit meer teruggevonden. Er zijn nieuwe pijpen geplaatst. Al deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door onbekende orgelmakers. De registers van het pedaal zijn als unit uitgevoerd. De letter A verwijst naar het stamregister.

Dispositie:

Great: C – g3 Open Diapason 8′, Wald Fl & Stop’d Bass 8′, Dulciana 8′, Principal 4′, Flute 4′, Twelfth 2 2/3′ (vervangt Keraulophon), Fifteenth 2′.
Swell: C – g3 (in zwelkast) Swell Horn Diapason 8′ grooved?, Swell Stop’d Diapason 8′, Swell Gamba 8′ (later toegevoegd), Swell Voix Celeste 8′ TC (later toegevoegd), Swell Principal 4′, Swell Gemshorn 2′, Swell Trumpet 8′ (vervangt Oboe).
Pedal: C – f1 Bourdon 16′ A, Bass Flute 8′ A, Octave Flute 4′ A (in 1963 geplaatst).
Couplers: Swell to Pedal, Swell to Great, Great to Pedal.
Accessories: 3 composition pedals Great.