Bergentheim, Hervormde Kerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2013

  • In december 1959 nam de Hervormde Opstandingskerk aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen een nieuw mechanisch sleepladen-orgel in gebruik, gebouwd door de firma Flentrop. Het had bij de oplevering één klavier en aangehangen pedaal. In 1960 breidden zij het uit met een tweede manuaal, waarna het orgel op 30 oktober 1960 opnieuw in gebruik is genomen met een bespeling door Arie Peters. Het geplande pedaal met acht stemmen is in Nijmegen nooit meer gebouwd.
  • Nadat de Opstandingskerk werd gesloten is het instrument overgeplaatst naar de Hervormde Kerk in Bergentheim. Het in de kerk aanwezige orgel van Verschueren is verkocht aan de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Emmeloord. Flentrop Orgelbouw heeft het orgel overgeplaatst, en bouwde een zelfstandig pedaal met vier stemmen voor het instrument, dat oorspronkelijk aangehangen pedaal had. Op 19 februari 1999 nam men het in gebruik.
  • De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend en de toonhoogte is a’ = 442 Hz. De winddruk is 60 mm.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Speelfluit 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Mixtuur IV-VI sterk, Dulciaan 16′, Trompet 8′ – horizontaal.
Rugwerk: C – g3 Holpijp 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Gemshoorn 2′, Quint 1 1/3′, Sesquialter II sterk (vanaf g°), Scherp IV sterk, Kromhoorn 8′, Tremulant.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Prestant 8′, Octaaf 4′, Fagot 16′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Rugwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Rugwerk.