Borne, Nieuwe Kerk

Foto’s en tekst: © Bert Faber

Het orgel van de Nieuwe Kerk te Borne
Dit orgel werd oorspronkelijk in 1940 gebouwd door Steinmann & Vierdag te Enschede. Het had toen negen stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal en pneumatische membraanladen van een bijzondere constructie.
In 1979 voerde orgelmaker H.J. Vierdag te Enschede een beperkte restauratie uit onder adviseur Willem Hendrik Zwart te Kampen. Daarbij werd de Salicionaal 8 op het tweede klavier vervangen door een Hobo 8.
In 1998 verving orgelmaker N.D. Slooff te Ouderkerk aan de IJssel de defect geraakte pneumatische windladen door geheel nieuwe elektropneumatische. Uiteraard werd ook de speeltafel vervangen. De orgelkast werd vergroot en tevens werd het orgel uitgebreid met vijf stemmen, namelijk: Gedekt 8, Gedekte Fluit 4, Octaaf 2, Nasard 2 2/3 en Terts 1 3/5.
Op zondag 11 oktober 1998 werd het gerenoveerde orgel feestelijk in gebruik genomen. In 2016 werd de kerk gesloten en verkocht aan een nieuwe eigenaar. Het orgel werd te koop gezet, maar er waren geen belangstellenden. Om deze reden werd het orgel afgebroken en in onderdelen verkocht.

De dispositie:

I. Hoofdwerk: 
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Gedekte Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur

II. Nevenwerk:
Holpijp 8
Fluit 4
Nasard 2 2/3
Blokfluit 2
Terts 1 3/5
Hobo 8

Pedaal:
Subbas 16
Gedekt 8

3 koppels
Tremulant