Breukelen, Kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland

Klik op deze link voor een foto van het orgel.

  • De Gereformeerde Gemeente in Nederland in Breukelen had tot 1972 een elektronium in de kerkzaal staan. In 1972 kocht men een tweedehands pijporgel van de Gereformeerde Gemeente in Ridderkerk aan de Lagendijk. Dit orgel was oorspronkelijk gebouwd door de firma Maarschalkerweerd voor een rooms-katholieke parochiekerk, werd daarna overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk in Schiedam en nog later naar Ridderkerk. Het is rond 1975 in Breukelen geplaatst. Het orgel had dertien stemmen, met twee klavieren en pedaal. Het verkeerde al lang niet meer in de originele staat.
  • In 1991 plaatste de firma De Wit een ander elektro-pneumatisch membraanladen-orgel in de kerk. Het was afkomstig uit de zaal van de Vrijmetselaarsloge in Den Haag. Het orgel werd rond 1960 gebouwd door Fonteijn & Gaal. Het oude orgel in Breukelen is op het front na afgebroken. Het orgel werd door De Wit achter dit front geplaatst. Ook is de Sesquialter uit het oude orgel overgeplaatst naar het nieuwe.

Dispositie:

Manuaal I: Bourdon 16′, Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Quint 1 1/3′.
Manuaal II: Bourdon 8′, Gamba 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Salicet 4′, Nasard 2 2/3′, Woudfluit 2′, Sesquialter II sterk, Tremulant.
Pedaal: Subbas 16′, Octaafbas 8′, Gedekt 8′, Koraalbas 4′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.