Breukelen, Sint Johannes de Doperkerk

Foto’s: Parochie Johannes de Doper, Breukelen

De firma Jos H. Vermeulen uit Alkmaar bouwde in 1949/1950 een nieuw elektro-pneumatisch kegelladen-orgel voor de parochiekerk van Sint Johannes de Doper in Breukelen. Adviseur bij de bouw was dr. P.J. de Bruyn namens de KKOR. Op 19 maart 1950 is het nieuwe orgel ingewijd, waarbij het bespeeld werd door Hendrik Andriessen en Antoon Smits jr. De Trompet 8′ was nog niet geplaatst. Deze is later gemaakt in Frankrijk. De Schalmei is in Engeland gemaakt. Opvallend is dat het tweede manuaal niet in een zwelkast staat. Het orgel heeft oorspronkelijk op de koorzolder aan de westzijde van de kerk gestaan. Na een kleine brand in de kerk was het orgel ernstig beschadigd geraakt door roet en vuil. Het is hierna gerenoveerd en beneden op het priesterkoor geplaatst. Niet alle registerwippers zijn in gebruik: op het pedaal zijn er drie vrij, op manuaal I twee en op manuaal II drie.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Holkwintadeen 16′, Prestant 8′, Gemshoorn 8′, Octaaf 4′, Nachthoorngedekt 4′, Octaaf 2′, Cornet V sterk (vanaf c°), Mixtuur III-V sterk, Trompet 8′.
Manuaal II: C – g3 Diapason 8′, Bourdon 8′, Prestant 4′, Openfluit 4′, Spitskwint 2 2/3′, Koppelfluit 2′, Superkwint 1 1/3′, Schalmei 8′, Tremolo.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Octaafbas 8′, Gedektbas 8′ – transmissie, Prestant 4′ – transmissie, Fagot 16′.
Koppelingen: Manuaalkoppeling, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Suboctaafkoppel I – II 16′ – buiten gebruik, Superoctaafkoppel I – II 4′ – buiten gebruik.
Speelhulpen: 3 vrije registercombinaties – buiten gebruik, 4 vaste combinaties (p – mf – f – tutti), Automatische pedaalomschakeling met vrije versterking, Tongwerken af, Registercrescendo – buiten gebruik.