Brühl, Katholische Pfarrkirche, Sankt Margareta, Koororgel

Foto: Arno Pors © 2017

bullet Het koororgel dat vandaag de dag in de Margarethakirche in Brühl staat, is oorspronkelijk in 1900/1901 gebouwd voor de Nederlands Hervormde Kerk in Sint-Annaland. Op 11 juni 1901 plaatste de president kerkvoogd, de heer J. Polderman, de eerste pijp in het orgel. In 1928 leverde de firma Dekker een nieuw orgel voor de kerk, en het mechanische sleepladen-orgel van Kruse werd door hen in Lunteren geplaatst, ter vervanging van een harmonium. In 1952 of 1953 is de Trompet vervangen door een Mixtuur II-III-IV sterk.
bullet Niet lang daarna, in 1958, werd het orgel door Koppejan gedemonteerd en opgeslagen, omdat men in Lunteren een nieuwe kerk had gebouwd, en het oude orgel wilde vervangen. In 1959 is het in een open opstelling in de Gereformeerde Kerk te Nijkerkerveen geplaatst. De oude kas met het front werd grotendeels gesloopt. Koppejan breidde het orgel uit met een 27-Toons pedaal met een elektro-pneumatische Subbas 16′. In Nijkerkerveen heeft het orgel dienst gedaan tot 1985.
bullet In het voorjaar van 1986 werd het orgel te koop aangeboden. Het werd in volledig gedemonteerde staat gekocht door Henk Bolder uit Didam en Harm Berendsen uit Zelhem. Deze heren, een meubelmaker en een elektrotechnicus, hebben het orgel grondig gerestaureerd. Zij herstelden de oorspronkelijke aanleg en maakten een nieuw klassiek front. De Mixtuur uit 1953 is gehandhaafd. In mei 1987 werd het orgel opgeleverd. Daarna is het via allerlei omwegen in 1995 in de Katholischen Kirchen Gemeinde in Brühl bij Keulen terecht gekomen, waar het orgel als koororgel is opgesteld in de Sankt Margarethakirche door Piet Kabout. De huidige speeltafel heeft twee manualen, maar er is slechts één manuaal in functie.
bullet De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend, de toonhoogte is a’ = 440 Hz, en de winddruk is 74 mm waterkolom.

Dispositie:

Manuaal: C – f3
Prestant 8′
Petit Bourdon 8′
Viool di Gambe 8′ (vanaf c°)
Octaaf 4′
Fluit d’Amour 4′
Quint 3′
Octaaf 2′
Mixtuur II-III-IV sterk – 1953
Tremulant – 1986

Pedaal: C – g0
Aangehangen

Speelhulpen:
Ventiel