Diemen, Nederland (Noord-Holland) – Sint Petrusbandenkerk, Oude orgel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2011

  • De orgelgeschiedenis van het huidige kerkgebouw in Diemen begint in 1910. De firma Pels plaatste in september 1910 een nieuw orgel in de kerk met één klavier en pedaal en in totaal negen registers en een transmissie op het pedaal. Er waren twee kassen gebouwd, naar ontwerp van M. Lippits. De kas aan de epistelzijde is nooit gebruikt, terwijl al het pijpwerk in de kas aan de evangeliezijde opgesteld was. In mei 1920 plaatste Pels een windmachine van het merk Bouvy.
  • In 1941 heeft de firma Adema-Schreurs een nieuwe tweeklaviers speeltafel geplaatst, maar het tweede manuaal is nooit voltooid. Het elektro-pneumatische kegelladen-orgel is in de jaren hierna ernstig in verval geraakt en is in 1971 afgebroken. Tot de plaatsing van het huidige orgel in 1986 is gebruik gemaakt van een elektronium. De beide orgelkassen met frontpijpen staan tegenwoordig nog steeds in de kerk.

Dispositie:

Manuaal I: Bourdon 16′, Prestant 8′, Salicionaal 8′, Dwarsfluit 8′, Octaaf 4′, Mixtuur IV-VI sterk – 1941.
Manuaal II: Holpijp 8′, Viool 8′, Voix Célèste 8′, Roerfluit 4′, Fluit 2′, Sesquialter II sterk (discant), Trompet 8′, Schalmey 4′, Tremulant.
Pedaal: Subbas 16′, Openbas 8′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II 4′, Manuaal II – Manuaal II 16′, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.