Diemen, Sint Petrusbandenkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde & ME © 2011

  • In 1918/1919 bouwde Bernard Pels & Zn. een klein orgel met één manuaal een aangehangen pedaal voor de kapel het Juvenaat Paters van het Heilig Hart in Bergen op Zoom. Voor de bouw heeft hij pijpwerk en de orgelkas van een instrument van Maarschalkerweerd uit ca. 1890 gebruikt. Het is in juli 1919 gereed gekomen.
  • Het orgel werd door Pels in 1924 uitgebreid met een tweede klavier en een transmissiepedaal. In 1948 volgde een ombouw, waarbij het ook een vrij pedaal had gekregen. Ook plaatste Pels in dat jaar een nieuwe speeltafel. De firma Vermeulen uit Weert heeft het orgel in 1965 gereviseerd en de dispositie gewijzigd.
  • In 1986 is het na een restauratie door Adema-Schreurs overgeplaatst naar de parochiekerk van Sint Petrus Banden in Diemen. Adema verving een register door een Vox Caelestis 8′, afkomstig van het gesloopte orgel van de rooms-katholieke parochiekerk “De Zaaier” in Amsterdam. Op 25 mei 1986 werd het elektro-pneumatische kegelladen-orgel in Diemen in gebruik genomen. Het werd hierbij bespeeld door de adviseur, Cor Boer.
  • De toonhoogte is a’ =- 440 Hz. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III sterk, Trompet 8′.
Manuaal II (in zwelkast): C – g3 Holpijp 8′, Vox Caelestis 8′, Viola di Gamba 8′, Fluit 4′, Tremulant.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Gedekt 8′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.
Accessories: 2 vrije combinaties, Vaste combinaties (p – mf – tutti), Automatische pedaalomschakeling, Tongwerken af.