Emmen, GKV Goede Herderkerk

Foto’s: ©  Peter Sneep

Het orgel in de gkv Goede Herderkerk in Emmen is oorspronkelijk gebouwd voor de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. D.G. Steenkuyl bouwde daar in 1893 een pneumatisch orgel. Het had veertien stemmen. De enige pedaalstem was een transmissie van het hoofdwerk. In 1915 kwam er een zelfstandig pedaal met drie stemmen. Later wijzigden C. Verweys en Fonteijn & Gaal het orgel en breidden het tweede klavier uit.
De Muiderkerk brandde af in 1989, waarbij het orgel zo goed als bewaard bleef. Alleen de vrijstaande speeltafel ging verloren
Vrijgemaakt Emmen was op zoek naar een nieuw orgel voor de nieuwe Goede herderkerk, nadat de oude kerk aan de Roswinkelerweg door brand verwoest werd in juli 1991. Het Reil-orgel uit 1986 met dertien registers, verkregen uit een anonieme gift, ging daarbij verloren.
Kaat en Tijhuis plaatste het orgel uit de Muiderkerk over naar Emmen, maakte de tractuur mechanisch (met zijkantbespeling) en breidde het uit met een Flageolet 1′. De Cornet verhuisde naar het bovenwerk. Het zelfstandige pedaal verviel, op de transmissie van de Bourdon na. De overige wijzigingen bleven gehandhaafd.

De dispositie:

Hoofdwerk:
Bourdon 16′
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4
Fluit 4′
Quint 3′
Octaaf 2′
Mixtuur III (2′) b/d
Trompet 8 b/d

Bovenwerk:
Holpijp 8′
Viola di Gamba 8′
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Nachthoorn 2′
Flageolet 1′
Cornet IV
Dulciaan 8′

Pedaal:
Subbas 16′ (transmissie)

Koppelingen:
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Bovenwerk
Hoofdwerk – Bovenwerk

Speelhulpen:
Tremulant