Grave, Hervormde Kerk

Foto’s: jancoschout@solcon.nl © 2007

1792- Jhr. Jacob van der Dussen (“Amptman en Magistraat van de stad Grave”) heeft  het besluit om een orgel te laten bouwen in de toentertijd door de hervormden in gebruik zijnde Elisabethkerk, waarvoor de Doesburgse organist H. Hogelaar een dispositie ontworpen heeft. Op 22 september werd een contract gesloten met Mr. orgelmaker Johannes Hageman uit Dinxperlo die in een door stadstimmerman Hendrik Boerekamp gemaakte kas een orgel bouwde. Info: Piet Bron

De geschiedenis van het orgel in de Hervormde kerk van Grave is lange tijd onduidelijk geweest. Voor 1794 kerkten de Hervormden in de Elisabethskerk. In dat jaar werd deze kerk door de Fransen aan de Katholieken teruggegeven. Het orgel uit de oude kerk was tijdens het beleg zwaar beschadigd. Dit orgel werd gebouwd door Johan Hageman, orgelmaker te Dinxperlo. Hess vermeldde in zijn dispositieoverzicht dat het twee manualen had met veertien stemmen. De oude dispositie is nog op de orgelkas leesbaar. Het is overigens de vraag of het voltooid is geweest. Het orgel is door Johan Tits uit Venray overgebracht naar de oude kloosterkerk die nu als Hervormde kerk in gebruik was genomen. In 1806 heeft Tits met het oude materiaal een nieuw orgel gebouwd met slechts één manuaal en twaalf stemmen. De klaviatuur bevond zich oorspronkelijk aan de achterzijde van het orgel, maar is door Tits aan de zijkant geplaatst. Aan de achterzijde zijn de gaten van de registerstokken met hun opschriften nog altijd aanwezig. Het orgel is in 1837 door de gebroeders Franssen gerepareerd, en in 1846 uitgebreid gerestaureerd door P.G. Sneltjes uit Cuijk en door A.A. Kuerten uit Huissen.

In 1866 repareerde L. van Nistelrooij de Trompet. Dezelfde orgelmaker plaatste een jaar later een nieuwe blaasbalg
In 1868 raakte het orgel zwaar beschadigd als gevolg van blikseminslag. Het werd gerepareerd door van Nistelrooij. Ook werd de klaviatuur die voorheen aan de achterkant zat verplaatst naar de zijkant.

In 1970 was het orgel in een dusdanig slechte staat dat het onbespeelbaar was. Geadviseerd door Klaas Bolt werd het door de firma De Graaf
uit Leusden gerestaureerd. Het orgel kreeg nu ook een elektrische windvoorziening, maar de oude handspaanbalgen bleven bruikbaar. Op 12 oktober 1974 is het gerestaureerde orgel weer in gebruik genomen. De dispositie:

Manuaal:
Prest. 8
Holpijp 8
Fiool d. Gam. 8 (C-H in Prestant 8)
Octaaf 4
Fluitd.s 4
Quint 3
Octaaf 2
W. Fluit 2
Quintfluit 1 1/3
Mixstuur 3 st.
Cornet 4 st. (cis0)
Tromp. 8 B/D

Pedaal:
Aangehangen.