Herwijnen, Gereformeerde Kerk (Oude gebouw)

Foto’s gezocht: Ik zoek nog een foto van het orgel

Hierbij meld ik dat de Gereformeerde Kerk van Herwijnen (G) rond 1970 hun pijporgel kwijt geraakt zijn aan een opkoper uit Noord-Brabant. Het stond in het kerkgebouw (1878) aan de Waaldijk en werd rond 1912 gebouwd door A.S.J.Dekker uit Goes (stond op het naamplaatje). Dit balustrade-orgel bezat één manuaal met aangehangen pedaal, maar was geheel mechanisch. De dispositie was: Prestant 8, Holpijp 8, Salicional 8, Fluit4, Oktaaf 4, Oktaaf 2 en Cormet III (distantie). De registertonnen bevonden zich volk boven het manuaal en bezaten porseleinen plaatjes.Wat front betreft leek het sprekend op haar ‘zusje’ in de Hervormde kerk van Annerveenschekanaal, ook een Dekker-instrument uit diezelfde tijd. Ook daar is een harp op de middentoren geplaatst. Het Herwijnse orgel was bruin van kleur, eiken-imitatie, naar de smaak van die tijd.

Dit balustrade-orgel werd nog gepompt door een orgeltrapper. De windvoorziening werd nooit geëlektrificeerd.

Zat aan de linkerzijde – vanuit de kerk gezien- de speeltafel, aan de rechterzijde bevond zich de pompbalk: een grote rechthoekige balk die ca. 75cm uit het orgel stak, met daarnaast de sleuf met de vierkante peilstok incl. koperen knop, die de hoogte van de balk aangaf. Met ingekerfde streepjes stond aangegeven welk (min./max.) niveau de orgeltrapper moest aanhouden. Zowel hij als de organist ontvingen geen vergoeding voor hun werk. Wim Bijl was de orgeltrapper. Toen naar de nieuwe kerk in het dorp werd verhuisd. bleek dat Wim nog elke dienst naast het nieuwe (elektronische) orgel ging zitten…

De oude dijkkerk werd verkocht en tot een productiehallen getransformeerd.

Alle liturgische voorwerpen zijn afgedankt op twee metalen kaarsenhouders na, die links en rechts aan de preekstoel waren bevestigd. Deze zijn meegegaan naar de nieuw gebouwde kerk in het centrum (1970). Helaas is daar toen een elektronisch apparaat aangeschaft: eerst een Philicorda (2 klavieren en vol pedaal), en later een Heyligers met pijpenfront. Dit doet nog dienst tot op de huidige dag.

Dispositie:

Manuaal: Prestant 8, Holpijp 8, Salicional 8, Fluit4, Oktaaf 4, Oktaaf 2 en Cornet III (distantie)
Pedaal: Aangehangen