Ittervoort, Studie-orgel Verschueren Orgelbouw

Foto: Bert Wisgerhof © 2015

Speciaal voor studiedoeleinden heeft Verschueren Orgelbouw een pijporgel ontwikkeld. In plaats van kwantiteit in het aantal klankkleuren (registers) zoeken zij het in de kwaliteit: het studieorgel beschikt over twee klavieren met elk één register. Het pedaal is permanent aangehangen. Beide manualen hebben een klavieromvang van C-g3, het pedaalklavier heeft een omvang van C-f1. De mechanische tractuur, het volwaardige windsysteem en de transparante intonatie bieden mogelijkheden om de aan- en afspraak van de toon écht te beïnvloeden.
De orgelkast is gemaakt van massief eikenhout. Voor de toetsen en mechaniekonderdelen is fichtenhout gekozen. De ondertoetsen zijn met castello belegd, de boventoetsen, van zowel manualen als pedaal, met palissander. Ook de bakstukken ter weerszijden van het klavier zijn gedeeltelijk van palissanderhout.
Het mechanische sleepladen-orgel beschikt over twee registers. De bas van deze beide registers is van eikenhouten pijpen voorzien en het laagste octaaf is gecombineerd. In de discant zijn de pijpen van orgelmetaal. De deksels van de Gedekt 8’ zijn dichtgesoldeerd, de pijpen van de Fluit 8’ hebben conische corpora.
Optioneel kan het studieorgel met een manuaalkoppeling en/of een extra 4’ register worden uitgerust. Verder kan het meubel naar wens van lijsten en profielen worden voorzien, is een uitvoering met ajourwerk in de zijpanelen mogelijk en kunnen de ondertoetsen met been belegd worden. Ook een in hoogte verstelbare orgelbank is mogelijk.