Overlangbroek, Hervormde Kerk

   
   

   
   

   
   

   
   

   

Foto's: © Wim Verburg

   
Het is niet exact bekend wie het orgel in deze kerk heeft gebouwd, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het om Albertus van Os gaat. (hij leefde van ca. 1700 tot 1773). Van Os werkte vanaf 1741 samen met firma Bätz, maar werkte ook als zelfstandig orgelmaker.
Bätz bouwde in 1750 een orgel voor de Waalse Kerk te Heusden (orgel staat nu in de Herv. Kerk te Mijnsheerenland). Hoewel Bätz het orgel voor de Waalse Kerk bouwde, zijn er toch verschillen met andere orgels van Bätz.
Gezien het feit dat het pijpwerk van het Heusdense orgel afwijkt van ander pijpwerk van Bätz, èn dat de tooninscripties op de pijpen overeenkomen met de tooninscripties op de pijpen in Overlangbroek, wordt gedacht dat Van Os de bouwer is van het orgel in Overlangbroek.

Over de periode na de bouw van dit orgel tot 1839 is niets bekend. Wel is bekend dat het orgel tot op heden regelmatig van standplaats is verhuisd.
In 1839 blijkt het orgel in het R.K. Seminarie Hageveld in Velsen te staan. Orgelmaker Van den Brink herstelde en wijzigde het orgel in 1839.
In 1847 werd het orgel overgeplaatst naar het toen gebouwde Seminarie Nieuw-Hageveld in Voorhout.
In 1878 bouwde orgelmaker Adema een nieuw orgel voor dit Seminarie. Het oude orgel ging per trein naar de R.K. St. Christophorus in
Schagen. (1881 in dienst gesteld)
In 1889 plaatste firma Ypma het orgel in de kapel van het St. Barbarakerkhof te Alkmaar. Daarbij kreeg het orgel voor het eerst een
aangehangen pedaal (omvang: C-H) en een register werd vervangen door een Salicet 8 (vanaf c0 of c1)
In 1964 werd het orgel door Pels gerestaureerd en geplaatst ten huize van dhr. J. Kok. Bij deze gelegenheid werden een windmotor en een magazijnbalg geplaatst. (de oude balg werd bij het orgel bewaard) Er kwam een nieuw aangehangen pedaalklavier (C-d1) een nieuw wellenbord, nieuwe orgelbank en nieuwe registerplaatjes (van doorzichtig kunststof glas) De Salicet 8 werd vervangen door een nieuwe Sesquialter 2 st. D.
In 1986 verhuisde het orgel naar de Herv. Gemeente te Overlangbroek en werd op een zeer krappe orgelbalcon geplaatst tegen de torenmuur.
In 2007 herstelde Van Vulpen het orgel, en verrichtte daarbij de volgende werkzaamheden:
-  Vernieuwde in bijpassende stiijl: pedaalklavier, orgelbank, muzieklessenaar, registerplaatjes en wat pijpwerk, met name de sesquialter.
-  de magazijnbalg werd weer vervangen door de oude, bewaarde balg.
Het orgelbalcon is vergroot waardoor de organist niet meer zo krap komt te zitten, en er is tevens ruimte voor enkele instrumentalisten of koorzangers.
Bij gelegenheid van de orgelrestauratie is een CD ingespeeld
met werken van: Van den Gheyn, Boutmy, De Gruijtters,
Van Blankenburg, Lootens en Böhm.
Hiernaast zijn twee klankvoorbeelden beschikbaar, de weergave ervan is met toestemming van de organisten en van STH Records, Hoevelaken.
Om de klank van het orgel te horen kunt u hieronder klikken:
De registers van het orgel, door WV
De Gruijtters: Suitte, Menuet, Menuet, Air, Giga.
Organist: Peter van Dijk. De weergave van de muziek is met toestemming van Peter van Dijk en van STH Records, Hoevelaken.
G. Böhm, Gelobet seist du, Jesu Christ.
Organist: Sebastiaan 't Hart. De weergave van de muziek is met toestemming van Sebastiaan 't Hart en van STH Records.
WV speelt koraalvariaties van Johann Pachelbel
De dispositie:  
Manuaal: (tot 1839 C-d3, na 1839 C-f3)
Holpijp 8
Prestant 8 D
Octaaf 4 (c0)
Fluit 4 (ca. 1800)
Quint 3
Octaaf 2
Sesquialter 2 st. D (2007)
Pedaal (C-d1), aangehangen.
Toonhoogte: a=440 Hz
Stemming: Young
Winddruk: 55 mm. waterkolom

Info: brochure geschreven ter gelegenheid van de heringebruikneming
van het orgel in 2007, geschreven door Peter van Dijk.
en: enkele gegevens zijn ontleend aan infopagina van J.G. Zomer in
1986.
   

Home
Naar de situatie van vóór 2007
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück