Kortgene, Gereformeerde Gemeente

Foto’s: jancoschout@solcon.nl © 2007
Tekst: Jan van der Male © 2007

Het orgel in de Gereformeerde Gemeente te Kortgene is gebouwd door een onbekende bouwer rond 1750.
In 1919 werd het vanuit een R.K. kerk te Limburg overgeplaatst naar
de Christelijk Gereformeerde Kerk te Bussum. Hier werd de orgelkas
in imitatie-eiken geschilderd en de frontpijpen gewit.
In 1929 werd het instrument naar een nieuw kerkgebouw overgeplaatst. Daarnaast werd het uitgebreid en gerepareerd. De Mixtuur en de Quint 3’ moest plaats maken voor respectievelijk een Gamba 8’ en een Vox Celeste 8’. Daarnaast werden een Bourdon 16’ en een Cornet op een pneumatische laden buiten de kas geplaatst. Daarnaast werd de discantzijde van de Octaaf 2’ verwijderd.

In 1942 restaureerde de firma Flentrop uit Zaandam het orgel. De Gemshoorn 4’ werd hierbij gewijzigd in een Nasard 2 2/3’
In 1962 werd het orgel aangekocht door de Gereformeerde Gemeente te Kortgene. Het instrument werd door de firma Fonteijn & Gaal uit Amsterdam overgeplaatst. Hierbij werd de de Octaaf 2’ aangevuld en de Vox Celeste 8’ verwijderd.
Een grootscheepse restauratie volgde in 1981 door de firma Kaat & Tijhuis te Kampen. Hierbij werd de dispositiewijzigingen uit voorgaande jaren ongedaan gemaakt. Het pedaal werd voorzien van een Bourdon 16’ op een mechanische windlade in een aparte orgelkas achter het instrument. Na een kerkbrand in oktober 2004 werd het orgel grondig schoongemaakt door A. Nijsse & Zoon te Oud-Sabbinge. Hierbij is de Mixtuur III sterk vervangen door een Sesquialter II sterk.

Dispositie van het orgel (ca. 1750):

Manuaal: (C-c3) 
Prestant 8 (D)
Holpijp 8
Octaaf 4
Gemshoorn 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Sesquialter II sterk
Tremulant

Pedaal: (C-d1)
Bourdon 16

Toonhoogte: a’ = 443 Hz
Stemming: Evenredig Zwevend