La Turbie, Église Saint-Michel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2018

De Temple Vaudois in Nice was een protestantse kerk die op de 50 rue Gioffredo in Nice stond. Het gebouw was ontworpen door François Boyer in neoclassicistische stijl en in 1857 gebouwd. De parochie was een Italiaans sprekende gemeenschap. Vanaf 1895 waren de diensten zowel Frans- als Italiaanstalig. In 1915 werd er een nieuw pijporgel met mechanische tractuur en sleepladen geplaatst dat gebouwd was door Cavaillé-Coll-Mutin. Het had 2 manualen, pedaal en 10 stemmen.
Helaas werd de kerk in 1939 gesloten en in juli van dat jaar verkocht. Tegenwoordig zit Hotel des Ventes Nice Riviera in het gebouw. Het orgel is verkocht en overgeplaatst naar de Église Notre-Dame, 37 Avenue Jean Médecin in Nice. Het heeft hier een paar jaar gestaan waarna het is verkocht. Maurice Puget, die het nieuwe orgel voor de Église Notre-Dame bouwde, plaatste het Cavaillé-Coll – Mutin-orgel over naar de Église Saint-Michel in La Turbie (Alpes-Maritimes (06)). In 1982 restaureerde Manufacture Provençale des Orgues het instrument.

Dispositie:

Grand Orgue: C – g3 Bourdon 16′, Principal 8′, Flûte Harmonique 8′, Prestant 4′.
Récit: C – g3 Cor de Nuit 8′, Dulciana 8′, Eoline 8′, Flûte Douce 4′, Basson 8′.
Pédale: C – f1 Soubasse 16′.
Koppelingen: Accouplement du Récit au Grand Orgue, Accouplement du Récit au Grand Orgue en 16′, Tirasse Grand Orgue, Tirasse Récit.
Speelhulpen: Trémolo 8′, Expression 8′, Appel Principal, Appel Basson.