Langford (Bedfordshire), Church of Saint Andrew

Foto’s: Chris Stafford © 2018

Ik zoek nog een foto van het hele orgel.

In 1885 bouwde vermoedelijk George Maydwell Holdich een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Church of Saint Andrew in Langford (Bedfordshire). Het werd in 1889 gereviseerd door de Bryceson Brothers. Volgens lokale media werd er in 1906 een orgel geschonken door Samuel Whitbread. Het ging om een klein instrument waar verder niets over bekend is. Waarschijnlijk is dit gebruikt voor een herbouw en uitbreiding van het bestaande instrument. In 1912 is het orgel door A. Kirkland gerepareerd en gestemd. Kirkland heeft ook het orgel in 1920 gerenoveerd. In 1923 is het orgel door A. Stevens schoongemaakt. Ook voerde hij kleine reparaties uit en intoneerde hij enkele stemmen van het Great opnieuw. In 1974 is de houten Double Diapason van het Pedal verwijderd door Anthony Wordsall. Hij verving ook de Dulciana van het Great door een Twelfth. Verder voerde hij diverse reparaties uit aan o.m. de tractuur. In de jaren 90 van de vorige eeuw repareerde David Miller delen van het orgel. Verder kreeg het instrument een behandeling tegen houtworm. In 2003 werd er een nieuwe windmachine geplaatst door E.J. Johnson & Son. In 2011 was een restauratie van het orgel nodig. Deze is inmiddels uitgevoerd waarbij de frontpijpen werden verguld. Het pedaalklavier is concaaf.

Dispositie:

Great: C – g3 Double Diapason 16′ TC (Dulciana pijpen), Open Diapason 8′, Hohl Flute 8′, Dulciana 8′ (laagste 7 grooved; Gamba pijpen), Principal 4′, Twelfth 2 2/3′ (vervangt Dulciana – tot c3#), Fifteenth 2′.
Swell: C – g3 (in zwelkast) Open Diapason 8′ (laagste 12 niet in zwelkast), Stopped Diapason 8′, Principal 4′, Piccolo 2′, Oboe 8′.
Pedal: C – f1 Bourdon 16′, Spare hole (voormalige Double Diapason Wood).
Couplers: Swell to Pedal, Swell to Great, Great to Pedal, Swell Super Octave.
Accessories: 2 combination pedals to each manual, lever swell pedal.