Leersum, Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Foto’s: Wim Verburg © 2001/2006

Voor de klank van het orgel kunt u hieronder klikken:

Registers van het orgel
WV speelt Aria Sebaldina van Johann Pachelbel
WV speelt muziek van Buxtehude, Böhm en onbekende componist
WV speelt muziek van Pachelbel, Walther, Kaufmann, Zipoli

Dispositie:

In 1970 plaatste fa. Reil een orgel in de Oud-Gereformeerde Gemeente.
Aanvankelijk had het orgel een aangehangen pedaal, wat niet ongewoon is voor een kleine dispositie. Maar omdat een orgel zonder subbas 16 de samenzang in deze kerk toch minder goed ondersteunt, heeft Reil in 1973 een subbas toegevoegd in een eigen kas achter het orgel. De Subbas is van oudere datum. 
De klank is, zoals van zoveel orgels uit die tijd, neobarok. Meestal heeft een klein orgel een octaaf 2, maar dit orgel heeft een gemshoorn 2. De pijpen moesten vóór 2006 op een speciale manier worden gestemd, nl. op de kernspleet, want de pijpen hadden geen stemkrullen. De mechaniek is niet beleerd.
Orgelmaker Witteveen had het orgel in onderhoud, maar momenteel heeft Boogaard het in onderhoud. In 2006 was er een complete onderhoudsbeurt. Het binnenwerk is volledig uit elkaar geweest en alle pijpen zijn schoongemaakt. Er zijn 75 pijpen verlengd en voorzien van stemkrullen. Er zijn nieuwe messing pedaaldraden aangebracht voorzien van leren stelmoeren (het pedaal sprak bijna niet meer aan). Er is volledige geherintoneerd en het orgel is voorzien van een gelijkzwevende stemming. De intonatie heeft plaatsgevonden op de prestanten.
De Subbas 16 klinkt nu als een subbas en niet meer als een Quintadeen.
In 2014 is de oude kerk afgebroken. Er is in 2015 een nieuwe kerk in gebruik genomen. Het orgel is door Reil overgeplaatst naar een orgelbalkon in het nieuwe gebouw.

De dispositie:

Manuaal: (C-f3)
Gedekt 8
Prestant 8 D
Prestant 4
Fluit 4
Gemshoorn 2
Mixtuur II-III *
Tremulant

Pedaal: (C-d1)
Subbas 16
Koppel
*: het 3e koor spreekt niet