Lisse, Pauluskerk

Foto’s: Wim Verburg – 1999

Wim Verburg speelt een koraalvariatie van Zachow. Registratie: melodie –
Gedekt 8, Roerfluit 4 en Nasard 3. Begeleiding: Holpijp 8 en Gemshoorn 4.

Het orgel is gebouwd door Van Vulpen omstreeks het jaar 1974. Tot die tijd heeft de gemeente gezongen bij een  huispijp- orgel (een modern soort kabinetorgel)

De organist zit àchter het orgel, en ziet door de spiegel (rechts) wat er in het liturgisch centrum gebeurt. Het orgel heeft een hoofdwerk, bovenwerk en pedaal.

Voor het orgel werd een deskundige aangetrokken in de persoon van Simon C. Jansen, toen cantororga- nist van de Amsterdamse Westerkerk. Hij bepaalde, samen met de architekt ir. J. Kruger, de plaats van het orgel: het oxaal in de toren achter de kerkruimte naast de tribune.

De toren is een ingewikkelde betonconstructie met ingebouwde trappen, lift en centrale verwarmingsinstallaties, waardoor de vormgeving van het orgel niet eenvoudig was.
Bron: Een nieuwe wijk, een nieuwe kerk. 25 jaar Pauluskerk.

Voor het orgel werd een deskundige aangetrokken in de persoon van Simon C. Jansen, toen cantororganist van de Amsterdamse Westerkerk. Hij bepaalde, samen met de architect ir. J. Kruger, de plaats van het orgel: het oksaal in de toren achter de kerkruimte naast de tribune.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Gemshoorn 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 4-6 sterk
Tertiaan 2 sterk

Bovenwerk: C – g3
Gedekt 8′
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Nasard 3′
Nachthoorn 2′
Cimbel 2 sterk
Dulciaan 8′
Tremulant

Pedaal: C – f1
Subbas 16′
Gedekt 8′
Trompet 8′

Koppelingen:
I – II
P – I
P – II