Lottum, Kerk van de Heilige Gertrudis

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2016

bullet In 1881 bouwde de Duitse bouwer Rudolph Randebrock een tweeklaviers orgel voor de Sint Gertrudiskerk te Lottum. Het instrument was voorzien van Hahnenladen, een windladesysteem dat door Randebrock zelf was ontwikkeld. Er waren echter veel problemen mee, waarop de firma Vermeulen uit Weert het orgel in 1925 ombouwde tot een pneumatisch kegelladen-orgel. De dispositie werd nauwelijks gewijzigd, maar wel heeft Vermeulen alles opnieuw geïntoneerd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden verschillende meubelstukken uit de kerk opgeslagen, waaronder het binnenwerk van het orgel.
bullet In 1944 werd het kerkgebouw verwoest, en ook de orgelkassen en een deel van het pijpwerk gingen verloren. In de noodkerk plaatste Vermeulen in 1947 een tijdelijk orgel, opgebouwd uit het resterende materiaal. De firma Verschueren bouwde in 1952 het bestaande noodorgel van Vermeulen volledig om. Adviseur was dr. E. Bruning. Op 10 februari 1952 werd het orgel in gebruik genomen.
bullet In 2002 startte de firma Verschueren uit Heythuizen met een reconstructie van het oorspronkelijke werk, welke in de zomer van 2004 was voltooid. Bij deze reconstructie was Rogér van Dijk de adviseur. Pogingen om het mechanische sleepladen-orgel op de Rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen zijn niet geslaagd.
bullet De toonhoogte is a’ = 446 Hz. De winddruk is 76 mm waterkolom en de stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.
 Dispositie:
Manuaal I: C – f”’ Manuaal II: C – f”’  Pedaal: C – d’ Koppelingen:  
Bordun 16′ Lieblich Gedackt 8′ Subbass 16′ Manuaal I – Manuaal II  
Principal 8′ Salicional 8′ Violon 8′ Pedaal – Manuaal I  
Hohlflöte 8′ Flauto Traverso 4′        
Gamba 8′ Flageolet 2′        
Octav 4′            
Gedacktflöte 4′            
Mixtur 1-2-3 fach            
Trompete 8′