Maarsbergen, Dorpskerk

Foto’s: Wim Verburg © 2002 – 2007

Hieronder kunt u de klank van het orgel beluisteren:
De registers van het orgel
Wim Verburg speelt Aria Sebaldina van Pachelbel en van eigen werk
WV speelt allerlei barokmuziek
WV speelt Voluntary van Stanley en partita van Pachelbel

Het orgel in deze kerk is van onbekende herkomst. Orgeldeskundigen
hebben veel studie verricht naar de mogelijke bouwer, maar zekerheid over de bouwer hebben ze nog niet.
In 1886 plaatste de Amsterdamse orgel- en pianohandelaar
Goldschmeding het huidige orgel, destijds tweedehands.

Bij oplevering had het orgel een viola di gamba 8 disc. Maar dit register was zó nauw van mensuur, dat een aantal pijpen niet goed functioneerde.
In 1977 werd het gerestaureerd door Flentrop, waarbij de zeer nauwe viola di gamba werd afgesneden tot een quintfluit 3 disc.
Volgens de overzichtslijst van Jan Jongepier uit 1992 is het orgel in 1886 gebouwd door L. van Dam & zonen. Dit klopt echter niet. 

Het orgel is in 1886 geleverd door Goldschmeding. Deze maakte doorgaans gebruik van bestaande orgeldelen, nieuw pijpwerk bestelde hij bij, en hij complementeerde het tot een volledig orgel. Zo ook in Maarsbergen. Zo is de windlade ouder dan 1886 (afkomstig uit een mogelijk 18e eeuws orgel) en dat geldt ook voor een aantal binnenpijpen. De frontpijpen en verder binnenpijpwerk bestelde Goldschmeding bij P. van Dam sr te Leeuwarden. Of deze Pieter van Dam deze pijpen ‘binnen’ de fa. van Dam dan wel als zelfstandig ondernemer maakte, valt niet na te gaan. Hoe dan ook, het betreft hier geen Van Dam-orgel, maar een werk van Goldschmeding met gebruik van bestaand en toegeleverd nieuw materiaal.

Tot 1991 was hier Christiaan Verburg, organist. Hij heeft hier gedurende ruim 25 jaar elke zondag trouw de kerkdiensten gespeeld. Als kind ging Wim Verburg regelmatig mee, en maakte zo de kerkdiensten zittende bij het orgel mee… Soms was er na de
kerkdienst een koffieconcert, en dan moest hij bladzijden omslaan en registreren.
Na 1991 (toen Wims vader overleed) heeft men de verhoging waar het orgel op staat opnieuw geverfd, en een andere kleur gegeven. De kleur van het orgel zelf is nog als vroeger. Ook de orgelbank is opnieuw met leer bekleed. Tot ca. 2003 was Truus Schalekamp de organiste.

Dispositie:

Manuaal: C-f3 Prestant 8′ – C-Fis uit Holpijp, Holpijp 8′ (B/D), Octaaf 4′, Fluit 4′, Quint 3′ (discant), Gemshoorn 2′.
Pedaal: C-d Aangehangen.