Makkinga, Hervormde Kerk

Foto’s en tekst: © Arian van der Mark

Arian van der Mark speelt
Canon van Pachelbel

Het Adema orgel in de Hervormde kerk in Makkinga.

Het orgel in deze kerk is gebouwd in het laatst kwart van de 19e eeuw. (1875-1900) Volgens de toen geldende mode werd dit, van oorsprong, als huisorgel gebouwde instrument van een kast voorzien die tegen het einde van de 19e eeuw zeer populair was. Technisch gezien noem je zo’n orgel een secretaireorgel. De kast heeft de vorm van een secretaire. Over de verdere lotgevallen is weinig beschreven.
Het orgel werd in 1927 in de kerk in Makkinga geplaatst door de firma Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Bij die gelegenheid zijn waarschijnlijk de huidige frontpijpen geplaatst. In 1978 werd het orgel voor het laatst gerestaureerd door Bakker & Timmenga.
Wat opvalt aan het orgel zijn de twee metalen treden die aan de voorkant zitten. Anders dan de meeste orgels heeft dit orgel nog een klassieke windvoorziening zonder windmotor. Je moet dus zelf trappen om wind in de pijpen te krijgen.
Wat ook opvalt is het grote klavier. Het lijkt wel wat op een pianoklavier. De klavieromvang is ook aanmerkelijk groter dan bij de meeste kerkorgels het geval is.

De dispositie:

Manuaal: Contra A-a3
Prestant 8 (c0)
Holpijp 8 B/D
Viola 8 D
Fluit 4
Salicet 4 B
Gemshoorn 2 B/D
Er is geen pedaalklavier.