Mestlin, Evangelische Dorfkirche

Klik op deze link voor een foto en een Duitstalige beschrijving van het orgel

  • Voor de Philips’ schouwburg (P.O.C.) in Eindhoven bouwde Verschueren in 1949 een elektro-pneumatisch kegelladen-orgel op een verrijdbaar podium. De speeltafel was afkoppelbaar. Het werd in gebruik genomen met een bespeling door Huub Houët. Omdat het nauwelijks werd gebruikt, besloot men het in 1967 te verkopen. Organist van de Gereformeerde Kerk, Meijerweg 70 in De Knijpe, A. v.d. Meer, wist het kerkbestuur voor het orgel te winnen, waarna het werd overgeplaatst. Het is verder niet gewijzigd. De Gereformeerde Kerk in De Knijpe is in 2001 gesloten. Het orgel werd verkocht aan de Evangelisch Lutherse Kerk te Mestlin (Duitsland) Mecklenburg-Vorpommern, partnergemeente van Sexbierum.
  • In deze kerk had een Sauer-orgel gestaan uit 1856 met zeven stemmen, dat echter in mei 1945 werd verwoest en lange tijd was enkel het lege front in de kerk aanwezig. Sinds die tijd werden de diensten begeleid op een pedaalharmonium. Het Verschueren-orgel werd op zaterdag 14 juni 2003 in gebruik genomen op de nieuwe plek. Bij deze gelegenheid werd het bespeeld door Gerrit de Vries, kantor-organist van de kerk in Sexbierum met medewerking van de Sixtus-cantorij uit Sexbierum. De kas van Sauer is geschonken aan het orgelmuseum in Malchow.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Mixtuur III-IV sterk.
Manuaal II (in zwelkast): C – g3 Dulciana 8′, Holpijp 8′, Openfluit 4′, Nazard 2 2/3′, Blokfluit 2′, Trompet 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II 16′, Manuaal I – Manuaal II 4′.
Speelhulpen: Tremulant voor beide manualen, Tutti, Tongwerken af, Automatisch pedaal.