Naarden, Christelijke Gereformeerde kerk

Foto’s: Willemijn Hissink © 2008

In 1959 plaatste men in Naarden een bestaand orgel dat afkomstig was uit de Christelijk Gereformeerde kerk te Alphen aan de Rijn. Het bouwjaar is onbekend. Het had 5 stemmen, één klavier en een aangehangen pedaal. De tractuur was pneumatisch en het front werd asymmetrisch opgesteld. In 1981 werd het orgel uitgebreid. Hiervoor werden stemmen gebruikt van het in 1965 gebouwde orgel van de Hervormde kerk in Nieuw-Vennep.  Hier zit ook pijpwerk van Hermanus Knipscheer bij. Ook werden de speeltafel en de windvoorziening vernieuwd. Het orgel had nu 13 stemmen verdeeld over 2 klavieren en een vrij pedaal. De tractuur van het kegelladen-orgel is elektro-pneumatisch. Op 1 mei 2022 werd de laatste kerkdienst gehouden in het kerkgebouw. De kerk zal daarna worden gerestaureerd en worden omgebouwd tot woonhuis. Het orgelfront zal in het gebouw blijven staan. Het binnenwerk en de speeltafel is verkocht naar een kerk in de Oekraïne.

De dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 (56 toetsen) Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′ (Nieuw), Mixtuur III-IV sterk (nieuw), Tremulant.
Nevenwerk: C – g3 (56 toetsen) Holpijp 8′ (nieuw), Gamba 8′, Roerfluit 4′ (nieuw), Prestant 2′, Quint 1 1/3′ (nieuw), Sexquialter II sterk (nieuw), Tremulant.
Pedaal: C – f1 (30 toetsen) Subbas 16′, Gedekt 8′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II Super, Manuaal I – Manuaal I Super, Manuaal I – Manuaal I Sub.
Speelhulpen: 1 vrije combinatie.