Næstved, Sct. Pederskirken, Svaleredeorglet

Foto: Sct. Pederskirken Næstved

  • In de Sct. Pederskirke in Næstved (Sjælland) bevindt zich een orgelkas uit de zestiende eeuw, gebouwd in 1586 door Hans Brebus. Dit orgel werd in de loop van de tijd herhaaldelijk gewijzigd. In 1906 bouwde Emil Nielsen het om naar een voor die tijd modern orgel met een romantische dispositie, kegelladen en pneumatische tracturen. De firma Marcussen & Søn heeft het in de jaren 1959-1960 herbouwd. Zij breidden de oude kas uit met een modern vormgegeven rugpositief en twee vrijstaande pedaaltorens aan weerszijden van de oude kas.
  • In 2013 besloot men een nieuw hoofdorgel te laten bouwen in een nieuwe kas, en het oude orgel te laten reconstrueren in de oorspronkelijke orgelkas. De door Marcussen toegevoegde kassen werden verwijderd en het orgel werd te koop aangeboden met uitzondering van de kas uit 1586. De firma Gerhard Grenzing heeft de opdracht gekregen voor de reconstructie. Het nieuwe ‘barok’-orgel is op 10 april 2016 in gebruik genomen met een concert  door Christian Kampmann-Larsen. De stemmingstemperatuur is middentoon en de toonhoogte is a1 = 467 Hz.

Dispositie:

Hovedværk: CDEFG – a3, deling tussen c1 en cis1 Bordun 16′, Principal 8′, Gedact 8′, Octava 4′, Nachthorn 4′, Quinta 3′, Superoctava 2′, Sifflöite 1 1/2′, Sexquialtera (vanaf c°), Mixtur, Trompet 8′ (B/D), Cymbelstierne.
Rygpositiv: CDEFG – a3, deling tussen c1 en cis1 Quintadena 8′, Principal 4′, Gedactflöite 4′, Octava 2′, Dulcian 8′.
Pedal: CDEFG – d1 Subbas 16′.
Koppelingen: Hovedværk – Rygpositiv (B/D), Pedal – Hovedværk.
Speelhulpen: Tremulant, Kalkantklokke.