Nieuwe Pekela, Sint Bonifatiuskerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

Het Adema-orgel van de Bonifatiuskerk in Nieuwe Pekela is in 1913 gebouwd voor het vorige neogotische kerkgebouw, gebouwd in 1879 door de architect A. Tepe. Het stond op de koorzolder aan de westzijde van de kerk opgesteld. Men had eerst het oude Adema-orgel uit 1866 overgeplaatst, maar dat was te klein voor de nieuwe ruimte.

In 1977 plaatste A.J. Opten het op het priesterkoor. De windlade is gerestaureerd door de firma Verschueren, terwijl Opten de Celeste 8′ heeft vervangen door een Quint. Het orgel dat tot dan toe in het geheel geen pedaal had, werd ook uitgebreid met een pedaalklavier met een Subbas 16′ op een elektrische lade. De witte orgelkas werd groen geschilderd.

De oude kerk werd in 1988 afgebroken, en een jaar later kon het huidige gebouw in gebruik worden genomen. De firma Adema-Schreurs demonteerde het orgel, reviseerde het en plaatste het instrument over naar het nieuwe gebouw. Het pedaal werd nu aangehangen gemaakt, de elektrische lade uit 1977 werd verwijderd. De kleur van de orgelkas is in 1989 gewijzigd in eiken. Opmerkelijk is dat het register dat door de registerknop met het opschrift Fluit 4′ wordt bediend eigenlijk een Octaaf 4′ is.

Dispositie:

Manuaal: C – f”’
Prestant 8′
Holpijp 8′ (gedeeld (f/fis))
Viola 8′
Fluit 4′
Quint 2 2/3′ (discant) – 1977
Octaaf 2′

Pedaal: C – d’
Aangehangen