Oostende, Sint Petrus en Pauluskerk, koororgel

Foto’s en tekst: Peter Ledaine

Het Thomas-orgel van de kapel op de wijk Hazegras

Het orgel in de Hazegraskapel van Oostende werd in 2004 gebouwd door de Manufacture d’Orgues Thomas. Dit instrument werd volledig bekostigd via giften. Het orgel is geïnspireerd op het werk van Gottfried Silbermann en heeft een Principaal 8’ in het front. Het ontwerp van het meubel is modern, zonder choquerend te zijn, en is aangepast aan de moderne kapel, zodat het orgel zich perfect integreert in de ruimte. Omwille van de beperkte financiële middelen werd het orgel in eerste instantie als een éénmanualig instrument met zelfstandig pedaal gebouwd. Het was echter zo ontworpen dat een tweede manuaal gemakkelijk geïntegreerd kon worden in het bestaande meubel.

In 2008 stemde het stadsbestuur toe in het financieren van de uitbreiding en afwerking van dit orgel. Zo kon de Manufacture d’Orgues Thomas in februari 2009 het tweede manuaal aan het orgel toevoegen.
Door de brede sonore klank van dit orgeltype, is dit barokorgel uiterst geschikt om de samenzang te ondersteunen en voor de vertolking van de muziek van J.S. Bach en tijdgenoten Door een Bach-orgel in deze nieuwe kapel te plaatsen werd het Oostendse orgelpatrimonium aangevuld met een orgeltype dat niet in de directe omgeving te vinden is. Het eigentijdse meubel en de mechaniek zijn zo ontworpen, dat een aanvulling met een tweede klavier mogelijk is.
Stemming: ongelijkzwevend (ontwerp: Luc Meurice), a’= 415 Hz

In 2010 is het orgel overgeplaatst naar de Sint Petrus en Pauluskerk, waar het als koororgel gebruikt wordt.

De dispositie:

Manuaal (CD-f3)
Principal 8
Rohrflöte 8
Octave 4
Octave 2
Mixtur III 1 1/3

Manuaal II (CD-f3, 2009)
Gedackt 8
Rohrflöte 4
Gemshorn 2
Sesquialtera II D (in halve stand alleen de 2 2/3’, in volledige stand
2 2/3 + 1 3/5)

Pedaal (CD-f1)
Soubasse 16
Trompete 8
P + I
P+II

Speelhulpen:
Tremblant (gehele orgel)