Ootmarsum, Kapel ‘Maria ad Fontes’

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

  • De kapel ‘Maria ad Fontes’ is de voormalige kloosterkapel van het klooster van de Zusters van Onze Lieve Vrouwe ter Eem. Het gebouw werd in 1938 gebouwd en is op 18 maart 1938 ingewijd. Na een laatste viering op 10 december 2006 is het klooster gesloten. Sindsdien worden in de kapel verschillende culturele activiteiten ontplooid, met name concerten en tentoonstellingen.
  • Het orgel is in 1936 onder advies van C. Huigens gebouwd door de fa. G.P. Bik (v/h J. Winkels) uit Boxmeer, volgens het rein pneumatische systeem met gebruikmaking van kegelladen. Het pijpwerk is over twee manualen en pedaal verdeeld. Bij de bouw zijn twee registers (Roerfluit 8′ en Piccolo 2′) overgenomen uit een ouder orgel dat gebouwd werd door de firma Elberink.
  • Het orgel is later gewijzigd, maar het is niet bekend door wie en wanneer. In elk geval is de Roerfluit 8′ tot een Fluit 4′ opgeschoven, en werd de Hobo 8′ door een Nasard 2 2/3′ vervangen. Er is geen manuaalkoppel aanwezig. De benaming van de vaste combinaties is ook niet origineel.

Dispositie:

Manuaal I:
Prestant 8′
Bourdon 8′
Octaaf 4′

Manuaal II:
Gamba 8′
Roerfluit 4′
Fluit 4′ – oud
Picolo 2′ – oud
Hobo 8′

Pedaal:
Subbas 16′

Koppelingen:
Manuaal I – Manuaal II
Manuaal I – Manuaal II Sub
Manuaal II – Manuaal II Sub
Pedaal – Manuaal I
Pedaal – Manuaal II

Speelhulpen:
5 vaste combinaties (p – mf – f – ff – tutti) – niet meer in gebruik
Crescendotrede