Oud-Gastel, Sint Laurentiuskerk, Hoofdorgel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

In de Sint Laurentiuskerk in Oud-Gastel (Noord-Brabant) staat een neogotisch orgelfront uit 1910 waarachter een in dat jaar omgebouwd orgel uit de St. Bernaardsabdij van Hemiksem (bij Antwerpen) is geplaatst. Het instrument, gebouwd door Jos. Stevens (Duffel) bevat belangrijk oud pijpwerk (van J.B. Forceville, 1690), dat onder de bescherming van Monumentenzorg valt. In 1817 is, waarschijnlijk door Van Hirtum, het orgel van de Abdij St. Bernaards bij Antwerpen overgeplaatst naar de in 1802 voltooide Sint Laurentiuskerk van Oud-Gastel. Dit instrument is mogelijk gebouwd door De Forceville in 1690. Het oude kerkgebouw van Oud-Gastel werd in 1906 gesloopt op de toren na. In 1907 is de huidige kerk in gebruik genomen. Het oude orgel werd in 1906 door de firma Stevens gedemonteerd. De oude orgelkas werd afgebroken. Een groot deel van het pijpwerk werd opnieuw gebruikt bij de bouw van een orgel voor de nieuwe kerk. In 1960 is het meeste oude pijpwerk van het mechanische sleepladen-orgel vervangen door nieuw pijpwerk. Het instrument is ook uitgebreid. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend en de toonhoogte is a’ = 440 Hz.

Dispositie:

Grand Orgue: C – g3 Montre 8′, Bourdon 8′, Prestant 4′, Flûte 4′, Quint 2 2/3′, Doublette 2′, Mixture 3 rangs, Trompette 8′.
Récit: C – g3 Flûte Traverse 8′, Bourdon 8′, Salicional 8′, Voix Céleste 8′, Flûte 4′, Flageolet 2′, Trompette Harmonique 8′ – niet meer aanwezig.
Pédale: C – f1 Soubasse 16′, Octave Basse 8′.
Koppelingen: Réunion Récit + Grand Orgue, Réunion Grand Orgue + Pédales, Réunion Récit + Pédales, Octave Grave.
Speelhulpen: Trémolo.