Wernhout, RK kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende bijstand

Foto’s: Nico van Duren © 2013 (situatie in Oudenbosch)

Op 10 juni 1978 werd er een nieuw orgel in gebruik genomen bij de zusters Franciscanessen van de Heilige Elisabeth in Breda  in hun klooster aan de Meerten Verhoffstraat. Nadat dit klooster was gesloten verhuisden de zusters naar het klooster aan de mgr. Hopmansstraat. Het orgel is niet mee verhuisd, maar werd geschonken aan de Paters Capucijnen, die het op de koorzolder van de kloosterkapel (Sint Fideliskerk) aan de Schorsmolenstraat opstelden. Op 11 november 2003 is het orgel in gebruik genomen.

Dit klooster is in 2013 opgeheven. op 15 april 2013 werd een laatste viering in de kerk gehouden. Het orgel werd in juli 2013 door Nico van Duren gereviseerd en overgeplaatst naar de kapel van het Moederhuis van de Zusters Franciscanessen van Sint Anna in Oudenbosch.

Het sleepladen-orgel is geheel mechanisch.

In 2020 werd bekend dat het orgel niet in Oudenbosch kon blijven. Daarom is het instrument in datzelfde jaar door Nico van Duren overgeplaatst naar de RK kerk  Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Wernhout (Noord-Brabant).

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Bourdon 8′, Prestant 4′, Sesquialter II sterk, Mixtuur II sterk
Manuaal II: C – g3 Bourdon 8′, Roerfluit 4′, Gemshoorn 2′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.