Raamsdonk, Lambertuskerk

Foto’s: ©  Wim de Penning

Het van Dam orgel (1881). Info: http://www.brabantorgel.nl

Drie verschillende orgels hebben in de oudste kerk van Raamsdonk gestaan. Het in 1743 verworven orgel werd in 1850 verkocht aan de Nederlands Hervormde gemeente van Aartswoud en daarna geplaatst in Ruinerwold. Het was gebouwd door Matthias Amor of Amoor.
In 1851 werd een nieuw orgel gebouwd door C. F. A. Naber en Zoons te Deventer. Het werd geplaatst onder toezicht van dominee Pape en gekeurd door burgemeester Snethlage te Beest. Het moet een bijzonder mooi en groot orgel zijn geweest met 27 registers en een vrij pedaal. De brand van 1878 vernielde het. Na de brand in 1878 werd de Lambertuskerk opnieuw opgebouwd en bij een gerestaureerde kerk hoorde uiteraard een nieuw orgel.
Voor een totaalbedrag van 6.250 gulden werd een instrument in 1881 gebouwd door L. van Dam en zonen uit Leeuwarden. Deze orgelmakerij was indertijd een zeer gerenommeerd bedrijf, waarvan vele fraaie instrumenten nog bewaard zijn. Het front van het orgel is in neobarok uitgevoerd. Vanaf 1972 is het orgel in onderhoud bij de fa Pels & van Leeuwen uit ’s-Hertogenbosch.
Het orgel heeft de structuur van het in de negentiende eeuw gangbare balustradeorgel, in een van de door de orgelmakers Van Dam ontwikkelde varianten. De maatvoering is ruim. Er is voldoende ruimte voor een dwarswerk. De kas is van naaldhout. Het front is vijfledig. Een ronde middentoren wordt geflankeerd door twee vlakke velden en vervolgens twee lagere ronde zijtorens. De klaviatuur bevindt zich aan de zuidzijde. De manuaalomvang is C-g3, het aangehangen pedaal heeft een omvang van C-d1. Het manuaal heeft ivoren ondertoetsbeleg dat is gespijkerd.
De boventoetsen zijn met ebben belegd. Het voetklavier is van eiken. De registerknoppen zijn gedraaid. Er is een doorlopende plaat met 10 registerbenamingen, gouden gotische letters op zwarte ondergrond. Ter weerszijden van de klaviatuur zij nog vier knoppen en naamplaatjes aanwezig. Achter het front bevindt zich de windlade, daaronder de walsraam en vervolgens de magazijnbalg met twee scheppers. De hefboom
van de schepbalgen en het windzicht zijn nog aanwezig. Er is een ventilator op de magazijnbalg aangesloten. Vermoedelijk is deze in 1956 geplaatst. De schepbalgen kunnen nog worden gebruikt. Het bovenblad van de balg was oorspronkelijk d.m.v. een touw met een op de vloer bevestigde spaan verbonden. De spaan is nog aanwezig, het touw is gebroken. De windlade is van eiken. De canceldeling van de lade is chromatisch in twee segmenten. Na een restauratie periode is het orgel in oktober 2004 teruggeplaatst op de oorspronkelijke plaats tegen de
toren in de geheel gerestaureerde Lambertuskerk. Voor meer informatie, zie http://www.brabantorgel.nl

De dispositie:

Manuaal: (C-g3)
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Violon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur III-IV
Cornet III
Trompet 8 B/D
Tremulant

Pedaal (C-d1)
aangehangen