Redefin, Evangelische Dorfkirche

Klik op deze link voor een foto en een Duitstalige beschrijving van het orgel

Voor de Evangelische Dorfkirche te Redefin (Mecklenburg-Vorpommern) bouwde Friedrich Friese (II) in 1847 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel, waarbij  veel materiaal werd hergebruikt uit het oude orgel van de Schloßkirche in Schwerin. Dit instrument was in 1602 gebouwd, maar het is niet bekend door wie. In 1676 is het door Ahasverus Schütze gerestaureerd en gewijzigd. In de achttiende eeuw is het orgel niet meer gewijzigd. In verband met verbouwingen van het interieur van de Schloßkirche naar neogotische stijl is het instrument rond 1840 gedemonteerd.
Friedrich Friese (II) bouwde het orgel in Redefin vervolgens in 1847, waarbij acht registers, klaviatuur, mechanieken en windladen van het oude orgel van de Schloßkirche werden gebruikt. In 1889 werkte Friedrich Hermann Lütkemüller aan het instrument. Hierbij werden twee registers vervangen door een Doppelflöte en een Salicional. Marcus Runge heeft in 1913/1914 de keilbalgen (spaanbalgen) vervangen door een grote magazijnbalg. De tinnen frontpijpen zijn in 1917 gevorderd en omgesmolten ten behoeve van oorlogsdoeleinden. Na de Eerste Wereldoorlog zijn deze door zinken exemplaren vervangen.
Het Friese-orgel was tientallen jaren buiten gebruik gesteld. Onder advies van Wolfgang Leppin werd het instrument in  2007/2008 gerestaureerd door de firma Wolfgang Nußbücker uit Plau (Mecklenburger Orgelbau) in samenwerking met Jehmlich Orgelbau. Bij deze restauratie werd het orgel hersteld in de toestand van 1847. De Doppelflöte werd vervangen door een nieuwe Trompete, gemaakt naar voorbeelden van Friese. De Salicional bleef behouden. Op 13 juli 2008 is het instrument weer in gebruik genomen.
De stemmingstemperatuur is Neidhardt III (1729).

Dispositie:

I. Manual: CDE-c3 Bordun 16′, Principal 8′, Viola di Gamba 8′, Octave 4′, Octave 2′, Mixtur 3 fach, Trompete 8′ – 2008.
II. Manual: CDE-c3(II. Manual met Dis-groot) Gedackt 8′, Salicional 8′ – 1889, Flöte 4′.
Pedal: CDE-d1 Subbass 16′, Violon 8′, Octave 4′, Posaune 16′.
Koppelingen: I. Manual – II. Manual, Pedal – I. Manual.