Ressen, Hervormde Kerk

Foto’s: Wim Verburg  © 200? / 2008

De registers kunt u beluisteren:
Prestant 8, Octaaf 4, Fluit 4    154 kBQuint 3, Octaaf 2, Bourdon 8  160 kB    Viola, V8+B8 Sesquialter, P8+O4+Ses   248 kB
Ook muziek kunt u beluisteren:
Zipoli 1    308 kB
Zipoli 2    284 kB
Zipoli 3    273 kB

De brochure van de Hervormde Kerkvoogdij Ressen schrijft over het orgel: (augustus 1994)
“Het is tijdens de tweede wereldoorlog bijna geheel verwoest, maar gelukkig daarna weer opgebouwd, goeddeels met het nog aanwezige pijpwerk, aangevuld met pijpwerk van nieuwe makelij. De oorspronkelijke orgelbouwer is (nog) niet bekend.”
“Het orgelfront was tot voor enkele jaren geheel donkerbruin geschilderd. Een orgelkas was er niet. Bij een kleine opknapbeurt, enkele jaren geleden, werd door een vrijwilliger uit de gemeente een orgelkas aangebracht. Tevens werden toen de frontpijpen en de labia op de pijpen van een nieuw verflaagje voorzien. Om het orgel wat meer te laten spreken in het kerkgebouw, werd het front wit geschilderd. Twee spotlights op het orgelfront laten nu duidelijk de contouren zien van dit mooie instrument.”

De dispositie:
klavieromvang: C-f3, pedaal C-g0)
Prestant 8 B/D (C-H spreekt in Bourdon 8)
Bourdon 8 (grote pijpen tegen torenmuur)
Viola 8 (C-H spreekt in Bourdon 8)
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3 D
Octaaf 2
Sesquialter 2 st., geheel doorlopend.
Vermoedelijk is dit orgel omstreeks 1890 gebouwd door Van Druten. Deze orgelmaker was gevestigd in Hemmen, en maakte ook orgels in Slijk-Ewijk en Oud-Zuilen. 
Het orgel in Ressen is ca. 150 jaar oud en bevat daarnaast ook ouder pijpwerk.De foto’s, het opschrijven van de dispositie (waarneming Wim Verburg) en de webpagina zijn gemaakt in januari 2003. Geüpdatet in oktober 2018