Roosendaal, Sint Josephkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2016

  • De Sint Josephkerk in Roosendaal (Noord-Brabant) werd in gebruik genomen op 20 oktober 1924. Ter gelegenheid van het twaalf-en-een-halfjarig priesterschap van pastoor Van Mierlo in 1931 werd door de parochianen geld voor een orgel geschonken. Het pneumatische kegelladen-orgel werd gebouwd door de Vlaamse orgelmaker Jules Anneessens uit 1931. Het is nooit geheel voltooid: op de laden van Groot Orgel en Klein Orgel zijn bij elk nog twee vrije plaatsen, en op de lade van het Pedaal is nog één onbezette plaats. De frontpijpen zijn gemaakt van hout en spreken niet. Het Klein Orgel is in een zwelkast opgesteld. het orgel werd gewijd op 19 juli 1931, waarna Adriaan Somers, organist van de Sint Janskerk, het inauguratieconcert verzorgde
  • Per 1 januari 2003 zijn de Heilig Hartparochie, de Fatimaparochie en de Sint Josephparochie in Roosendaal gefuseerd tot de nieuwe Emmausparochie. De Sint Josephkerk is in gebruik gebleven, terwijl de andere gebouwen werden gesloten. Het orgel is inmiddels al vele jaren niet meer in gebruik. Er staat een Johannus-elektronium voor in de kerk.

Dispositie:

Groot Orgel: C – g3 Bourdon 16′, Montre 8′, Bourdon 8′, Harmoniefluit 8′, Viool 8′, Praestant 4′, Trompet 8′.
Klein Orgel (in zwelkast): C – g3 Diapason 8′, Fluit 8′, Salicional 8′, Voix Celeste 8′ (from c°), Mixtuur III sterk, Hobo-Fagot 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Bas 8′ – transmission.
Koppelingen: Groot Orgel – Klein Orgel, Pedaal – Groot Orgel, Pedaal – Klein Orgel, Groot Orgel Bovenoctaaf, Klein Orgel Onderoctaaf, Groot Orgel – Klein Orgel Onderoctaaf, Groot Orgel – Klein Orgel Bovenoctaaf.
Speelhulpen: 1 vrije combinatie, Vaste combinaties (p – mf – f – t), Tremolo.