Rotterdam-Hillegersberg, Hillegondakerk

Foto’s: Dick Sanderman 2004

Op 22 augustus 1830 werd een orgel in gebruik genomen, gebouwd door Abraham Meere Sr. De koninklijke goedkeuring hiervoor was gegeven op 2 januari 1828. Het orgel telde 20 stemmen en was gebouwd op een oksaal dat zich bevond op de scheiding van kerk en koor.
In 1922 werd een nieuw orgel, gebouwd door E.F.Walcker uit Ludwigsburg (Opus 1980), in gebruik genomen. Dit orgel had een pneumatische tractuur en telde 19 stemmen.Het was gebouwd in- en voor de toren en had een speeltafel op een balkon naast de toren. Het oude Meerefront was als sierfront gebruikt.
Na heel veel veranderingen door diverse orgelbouwers was dit orgel, mede door de hoge temperaturen en te lage vochtgehalten zo slecht geworden dat in 1977 door de orgelcommissie van de Hervormde Kerk een rapport werd uitgebracht dat uitliep op de aanschaf van een nieuw orgel.
In november 1982 werd dit nieuwe orgel in gebruik genomen.Het is gebouwd de Fa. Ernst Leeflang BV te Apeldoorn. Achter het gerestaureerde Meere-front, dat weer sprekend gemaakt werd, bouwde Leeflang een nieuw orgel geheel volgens het oude Meere-bestek. Dit orgel werd enkele jaren later aangevuld met een vrij pedaal. Het heeft nu 23 stemmen en heeft een mechanische tractuur. Het schilder- en verguldwerk is uitgevoerd door de Fa. De Jongh uit Waardenburg. Het snijwerk is uitgevoerd door de beeldhouwer Van Vliet uit Gouda.

info: http://www.hillegondakerk.nl/11egeschiedenis.htm

De dispositie:

Hoofdwerk: C – f3
Prestant 16 disc.
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur III-IV-V-VI bas/disc.
Sexquialter III
Cornet IV disc.
Trompet 8 bas/disc.
Tramblant

Bovenwerk: C – f3
Holpijp 8
Fluit Travers 8 disc.
Quintadeen 8
Viola di Gamba 8
Prestant 4
Woudfluit 2
Flagolet 1
Carillon III disc.
Vox Humana 8
Tramblant

Pedaal:
Subbas 16
Prestant 8
Bazyn 16

Koppelingen:
Manuaalkoppel
Twee pedaalkoppels