Rottevalle, Hervormde Kerk

Foto’s: Marcel Pelt © 2014

bullet Het orgel in Rottevalle werd in 1865 gebouwd voor het Hervormd Gebouw Oosterkade in Leeuwarden. Dit gebouw werd het Schipperskerkje genoemd. Bij de bouw werden er door Van Dam onderdelen van een kabinetorgel gebruikt dat in 1857 in het kerkje was geplaatst. Alleen de Prestant 8′ is helemaal uit 1865. Het handklavier is ook van het oude orgel afkomstig.
bullet In 1924 werd besloten het gebouw af te stoten. Het orgel werd aan de Hervormde gemeente in Rottevalle verkocht. De overplaatsing werd verricht door de NV Orgelfabriek v/h Van Dam. De registeropschriften zijn hierbij vernieuwd. Er is een ‘forto’ knop, waarmee men de Octaaf 4′, Octaaf 2′ en de Cornet kan inschakelen. Het pedaalklavier is na 1950 vervangen door een ander exemplaar met een omvang van C-h in plaats van de oorspronkelijke omvang C-g.
bullet In 2000/2001 restaureerde Mense Ruiter het instrument met Jan Jongepier als adviseur. Op 24 februari 2001 is het orgel weer in gebruik genomen. Jan Jongepier gaf tijdens de inspeling een concert.
bullet Het sleepladen-orgel is geheel mechanisch. De toonhoogte is a’ = 435 Hz , de winddruk is 50,5 mm waterkolom en de stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.

Dispositie:

Manuaal: C – f”’
Bourdon 16′ (discant)
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Fluit 4′
Octaaf 2′
Cornet III sterk (discant)

Pedaal: C – h
Aangehangen

Speelhulpen:
Forto
Ventiel