Foto’s: jancoschout@solcon.nl © 2009
Tekst: Piet Bron
- Op advies van Bernard Pels besloot men in 1906 het oude orgel van de Sint Willibrorduskerk te ‘s-Heerenhoek te vervangen door nieuwbouw. Pels kreeg zelf de opdracht. Bij de bouw werd een deel van het oude pijpwerk opnieuw gebruikt. Het orgel is in juli 1907 in gebruik genomen. Het had mechanische tracturen, maar het pedaal was pneumatisch. In 1920 reviseerde de firma Giessen uit Goes het orgel. Een aantal pijpen moest worden vervangen wegens tinpest. Ook is het gehele orgel ongeveer 80 centimeter naar achteren geplaatst. De windvoorziening is in 1932 geëlectrificeerd.
- Een grote revisie was na de Tweede Wereldoorlog nodig. De firma Vermeulen uit Alkmaar voerde deze uit in 1949 en 1952. Naast herstel van alle mechanieken werden ook de Quint 3′ en de Octaaf 2′ (nog uit 1834) geheel vernieuwd. Het orgel bleef hierna in gebruik tot 1970. In dat jaar was de restauratie van het kerkgebouw gereed. Het orgel bleek hierna niet meer te gebruiken. Omdat het koor beneden op het priesterkoor ging staan, schafte men een elektronium aan.
- In 1980 besloot men het oude pijporgel te reviseren en beneden in de kerk te plaatsen. Orgelmaker A.J.M. Remijn uit Kloetinge kreeg de opdracht. Gekozen werd voor het plaatsen van een elektrische speeltafel op het priesterkoor. Het orgel zelf bleef op de orgelzolder. De oude windvoorziening is geheel hersteld, inclusief de trapinstallatie. De magazijnbalg bleek nog uit 1834 te stammen. Alle mechanieken, het front en de klaviatuur zijn gerestaureerd. Er is een nieuw speeltafel op de kerkvloer geplaatst. De Aeoline 8′ werd vervangen door een nieuwe Cymbel. Tenslotte zijn de Octaaf 4′ en de Roerfluit 4′ vernieuwd en werd het geheel opnieuw geïntoneerd. Het orgel werd weer in gebruik genomen op 22 november 1981. Hierbij is het bespeeld door Thuur Remijn, Jolanda Nagelkerke en Peter Priem. De Aeoline uit 1906 is bewaard. Er zal nog een koororgel worden gebouwd, waar dit register een plaats in zal krijgen.
Dispositie:
Manuaal I: Onderste klavier. Bourdon 16. Prestant 8. Salicionaal 8. Bourdon 8. Octaaf 4. Roerfluit 4. Quint 3. Octaaf 2. Mixtuur 3sterk. Trompet 8.
Manuaal II: Middelste klavier. Vioolprestant 8. Viola di Gamba 8. Voix celeste 8. Holpijp 8. Flute Harmonique 4. Speel fluit 2. Cymbel 2sterk. Basson hobo 8.
Manuaal III: Bovenste klavier. Zijn wel register knoppen voor. Maar geen windlade met pijpen voor.
Pedaal. Subbas 16. Cello 8. Bazuin 16.
Koppels: Man I en II. Man I en III
Pedaalkoppels: Man I aan pedaal. Man II aan pedaal en man III aan pedaal.
Manuaalomvang is C tot met f3
Pedaalomvang is van C tot d1.