Sellingen, Gereformeerde Kerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2019

  • Het orgel in de Gereformeerde Kerk te Sellingen is sinds 1991 niet meer te bespelen. Er is als vervanging een elektronium geplaatst. Om dit te kunnen plaatsen werd het pedaalklavier verwijderd. De luidsprekers zijn in de orgelkas opgesteld, achter het front.
  • Het orgel heeft een lange en rommelige geschiedenis. Het instrument is waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwd door een Zuid-Nederlandse of mogelijk Vlaamse orgelmaker. Er is echter veel pijpwerk uit de achttiende eeuw aanwezig, zodat het duidelijk is dat deze bouwer het instrument bouwde met veel gebruikt materiaal. In 1908 plaatste Martin Vermeulen dit orgel in de Havenstraatkerk (Boazhuis) in Hilversum. Daar kwam het ongewijzigd terecht. Maar in 1923 plaatste men het orgel over naar de nieuwgebouwde Zuiderkerk aan de Neuweg in Hilversum, waarbij het front vrijwel geheel is gesloopt en vervangen door een modern front, ontworpen door de architect van de kerk.
  • N.A. van Dam reviseerde het orgel in 1942. Hij verving de Fluit Amabilis 8′ van het Bovenwerk door een Nasard 2 2/3′, die later is afgesneden tot een Fluit 2′. Ook zijn de kelen en de tongen van de Trompet vernieuwd. In deze staat deed het orgel nog dienst in Hilversum tot 1951. Daarna plaatste Fonteyn & Gaal het over naar de Gereformeerde Kerk in Sellingen. Het is hier ongewijzigd opgebouwd en ook daarna niet meer veranderd.
  • Het sleepladen-orgel is geheel mechanisch.

Dispositie:

Manuaal: C – f3 Bourdon 16′, Prestant 8′ – bas uit 1923 (van zink), Roerfluit 8′ – deels 18e eeuws, Salicionaal 8′, Octaaf 4′ – deels 18e eeuws, Quint 3′ – deels 18e eeuws, Octaaf 2′ – deels 18e eeuws, Mixtuur II-III-IV sterk – deels 18e eeuws, Trompet 8′.
Bovenwerk: C – f3 Holpijp 8′ – deels 18e eeuws, Gamba 8′ – deels 18e eeuws, Vox Céleste 8′, Fluit 4′ – deels 18e eeuws, Gemshoorn 4′, Fluit 2′ – 1942.
Pedaal: C – d1 Subbas 16′ – transmissie, Openbas 8′ – transmissie.
Couplers: Manuaalkoppel, Pedaal – Manuaal.
Accessories: Tremulant, Calcant, Ventiel