Siedlce, Dom Biskupa Siedleckiego, Sala Konferencyjna

Klik op deze link naar Musicam Sacram voor een foto en een Poolstalige beschrijving van het orgel

  • In de conferentiezaal van het bisschoppelijk paleis in Siedlce (Województwo Mazowieckie) Polen, staat een historisch pijporgel. Het mechanische sleepladen-orgel met 12 stemmen en 2 manualen is in de jaren 1744-1745 door Joachim Wagner uit Berlijn gebouwd voor een onbekende opdrachtgever. Waarschijnlijk stond het instrument vanaf 1791 in de Sankt Benonkirche te Warschau. In 1808 werd het in de nieuwe kerk van Pruszyn geplaatst. Daar heeft het tot 1968 gestaan, waarna het is gedemonteerd en opgeslagen.
  • In 2002 kwam het orgel in bezit van het bisdom Siedlce, waarna de restauratie van het instrument werd voorbereid. De restauratie vond plaats in 2008-2010 en is uitgevoerd door Ekkehart Gross. De windlade is een door Wagner ontwikkelde “Doppeltransmisionslade”, die het mogelijk maakt om de registers van het eerste manuaal ook op het tweede manuaal te kunnen laten klinken. Het orgel heeft geen pedaal en geen tongwerken.

Dispositie:

I. Manual (C-d3): 51 toetsen Principal 8′ (discant), Gedackt 8′ (B/D), Octav 4′ (B/D), Rohrflöte 4′ (B/D), Octav 2′ (B/D), Quint 1 1/2′, Sifflöte 1′.
II. Manual (C-d3): 51 toetsen Principal 8′ (discant), Gedackt 8′ (B/D), Octav 4′ (B/D), Rohrflöte 4′ (B/D), Octav 2′ (B/D).
Speelhulpen: Tremulant.