Stedum, Gereformeerde Kerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2014

In 1913 plaatste de firma Standaart een nieuw orgel in de Gereformeerde Kerk aan de Kampschoerstraat te Monster. Op woensdag 2 juli 1913 is het in gebruik genomen. Het werd bespeeld door ds. A.H. van Minnen uit ‘s-Gravenzande, die tevens als adviseur bij de aanschaf betrokken was geweest. Het instrument is in 1936 in de nieuwe kerk geplaatst door de firma Spiering. Hierbij verwijderde hij de oude kas en het front, en werd er een open opstelling gemaakt. Het nieuwe front was een ontwerp van de architect Plooi, die ook het kerkgebouw had ontworpen. De Mixtuur kreeg een koor extra erbij. Rond 1950 voegde Valckx & Van Kouteren aan het Positief een Sesquialter toe.

Het orgel is in 1956 door R. Kamp overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk in Stedum. In Monster kreeg men een nieuw orgel van de firma Pels. In Stedum werd er niets meer aan het orgel gewijzigd. Twee loze zijveldjes van het front zijn niet geplaatst. Het orgel is in 1979 door Arend Jan Opten hersteld en gereviseerd en in 1988 door Sybe Haarsma.

De tractuur van het kegelladen-orgel is elektro-pneumatisch.

Dispositie:

Hoofdmanuaal: C – f3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Cello 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Cornet IV sterk (discant), Mixtuur II – IV sterk, Trompet 8′ (gedeeld).
Positief: C – f3 Viola 8′, Voix Céleste 8′, Holpijp 8′, Flute Dolce 4′, Woudfluit 2′, Sesquialter II sterk – 1950, Tremulant.
Pedaal: C – d1 Subbas 16′.
Koppelingen: Manuaalkoppel, Pedaal – Hoofdmanuaal.
Speelhulpen: Vaste combinaties (p – f – tutti).