Ulicoten, Sint Bernarduskerk

Bron foto: www.orgelfoto.nl Maarten Rog

  • Helaas  werd de oude Sint Bernarduskerk van Ulicoten (Noord-Brabant) op  27 oktober 1944 geheel vernield door oorlogsgeweld. Daarbij ging ook het orgel dat in 1850 gebouwd was door François Bernard Loret verloren. Na de bouw van een nieuw kerkgebouw plaatste de firma Gebroeders Vermeulen uit Weert een tweeklaviers elektro-pneumatisch kegelladen-orgel. Op 13 juni 1950 werden kerk en orgel ingezegend.
  • In 2012 is het instrument gerestaureerd door vrijwilligers onder leiding van de firma Nijsse. Hierbij werden alle membranen zijn vernieuwd en het pijpwerk gereinigd. De speeltafel is ook vernieuwd en voorzien van een computersysteem met een opnamefunctie dat het spel kan vastleggen en opnieuw afspelen. Op 14 april 2012 vond de ingebruikname plaats met een concert door Danny Pals in samenwerking met andere muzikanten.
  • Helaas wordt de kerk vanwege afnemend kerkbezoek eind 2022 gesloten. Het wordt een depot voor de opslag van kerkelijke goederen. Het is niet bekend wat er met het orgel gaat gebeuren.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Bourdon 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Mixtuur IV sterk, Trompet 8′.
Manuaal II: C – g3 Diapason 8′, Salicionaal 8′, Roerfluit 8′, Prestant 4′, Blokfluit 4′, Nasard 2 2/3′, Woudfluit 2′, Terts 1 3/5′, Basson-Hobo 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Octaaf 8′, Gedekt 8′, Koraal 4′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.