Urk, Eben Haëzerkerk

Foto’s: Leander van den Bos © 2020

Bron: J. Hakvoort,http://orgels.opurk.nl

Leander van den Bos bespeelt het orgel.

Dit orgel is oorspronkelijk gebouwd in 1924 door Gerrit van Leeuwen voor de gereformeerde Westduinkerk te ’s Gravenhage. Deze kerk is echter in 1990 voor de eredienst gesloten en verkocht aan Albert Heijn. Deze firma heeft de kerk vervolgens laten afbreken om op deze plaats een supermarkt te bouwen. Het orgel is vervolgens geschonken aan de Eben-Haëzergemeente op Urk.

Bij de overplaatsing door Klaas Kapitein is het orgel voorzien van een nieuwe speeltafel; De oude bleek een (dure) verhuizing niet meer waard te zijn. Het pedaal bezat in de oorspronkelijke situatie nog de volgende stemmen: Principalbas 16′, Contrabas 16′, Bazuin 16′ en een Fagot 16′. De drie eerste registers zijn niet herplaatst i.v.m. de hoogte van de beschikbare ruimte, terwijl de Fagot 16′ is geruild met de Sionkerk ter plaatse voor een Bazuin 16′ die wel onder het dak bleek te passen.

Het orgel is nu grotendeels in de toren van de kerk opgesteld en voorzien van een nieuw front. Deze plaatsing komt het geluid echter zeker niet ten goede. Daarnaast reageert de elektro-pneumatische tractuur vervelend traag en staat de speeltafel te ver van het orgel vandaan. Deze factoren zorgen ervoor dat op het orgel 16e noten al moeilijk speelbaar zijn. Het lijkt me dan ook dat de huidige (compromis) situatie geen lang leven beschoren zal zijn.

Enkele jaren geleden is het orgel omgebouwd tot Hybride-orgel met digitale tractuur. Er is toen ook een nieuwe speeltafel geplaatst.

Huidige dispositie gezocht:

Weet u de dispositie van dit hybride-orgel? Stuur dan een mail naar info@orgelsite.nl

Voormalige dispositie:

Hoofdwerk:
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Quintadeen 8
Octaaf 4
Open Fluit 4
Quint 2 2/3
Prestant 2
Mixtuur IV
Cornet V
Trompet 8

Zwelwerk:
Vioolprestant 8
Holpijp 8
Gamba 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3
Gemshoorn 2
Scherp III
Sesquialter II
Hobo 8
Tremulant

Pedaal:
Subbas 16
Octaafbas 8
Quintadeen 8
Koraalbas 4
Fluitbas 4
Ruispijp III
Bazuin 16

Speelhulpen:
3 koppels
Generaal Crescendo