Zoetermeer, Oude Kerk, Hoofdorgel

Foto’s: Wim Verburg © 2006

De frontindeling van het orgel is sterk geïnspireerd door het Freytag-Schnitger-orgel in Zuidhorn (1793). In Zuidhorn is de middentoren kleiner dan de zijtorens en ook een stuk hoger. De middentoren in Zoetermeer is in twee helften verdeeld en is daarbij ook nog eens lager dan de zijtorens. De labia van de tussenvelden hebben bijna hetzelfde verloop als het orgel in Zuidhorn. Een ander element zijn de holle zijveldjes boven de vleugelstukken. Deze veldjes verbergen, net als de vleugelstukken, het gedeelte van de kas dat buiten de zijtoren uitsteekt.
De decoratie vertoont robuuste vormen die nog duidelijk de kenmerken van het Empire-tijdperk dragen. Overheersend element in de decoratie is het acanthusblad. Dit vindt men terug onder de torens in forse, met bladslingers omhangen consoles onder de tussenvelden en ook in de voluut- vormen van de vleugelstukken en blinderingen. Deze voluten vertonen – opmerkelijk genoeg – een krul die aan een slakkenhuis herinnert. Bij dit orgel is steeds in de krul een bloem aangebracht. Op de middentoren staat een beeld van Atlas; hij draagt hier echter geen wereldbol maar een wijzerplaat uit 1785. De grote wijzer werd voorheen aangedreven vanuit het uurwerk dat in de toren staat opgesteld. Atlas wordt begeleid door twee staande vrouwen met muziekinstrumenten, de linker met een luit en de rechter met een lier.

Bij de restauratie in 1970-71 door De Koff werd het orgel uitgebreid met een vrij pedaal met 3 stemmen. Na het faillissement van deze firma voltooide Flentrop de restauratie. In 1982 repareerde Flentrop de balgen, herstelde houten pijpwerk en vernieuwde het loodbeleg en de tongen van de Dulciaan. In 1994 werd een tremulant geplaatst.
Bij de grote onderhoudsbeurt in 2002 is de orgelkas geverfd met een licht-mahonierode kleur. Deze kleur is de oorspronkelijke kleur zoals het orgel destijds door Lohman is opgeleverd. Verder heeft Flentrop de klank teruggebracht naar de oorspronkelijke klank zoals Lohman die had geïntoneerd.
Info: brochure “Beschrijving van het Lohman orgel in Zoetermeer”.

Dispositie:

Hoofdwerk:
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Open Fluit 4
Roerfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III-V B/D
Cornet III
Trompet 8 B/D
Tremulant

Bovenwerk:
Roerfluit 8 B/D
Quintadeen 8
Gamba 8 D
Prestant 4
Fluit 4
Woudfluit 2
Flageolet 1
Dulciaan 8 B/D
Tremulant

Pedaal:
Subbas 16
Octaaf 8
Fagot 16

Manuaalschuifkoppel B/D