Zunderdorp, Hervormde Kerk

Foto’s: Wim Verburg

De geschiedenis van het orgel is grotendeels in nevelen gehuld. Het orgel heeft een klassiek front met drie torens en twee ongedeelde tussenvelden. Boven bij de speeltafel staat het naamplaatje Goldschmeding met het jaartal 1907.
In het begin van de 20e eeuw was er een samenwerkingsverband tussen de firma’s Goldschmeding en Mart Vermeulen in Woerden. Die hebben nogal wat assemblage-orgels vervaardigd.
Een bijzondere ontwikkeling was, dat in de tweede helft van de 19e eeuw zeer veel instrumenten werden afgedankt in bepaalde kerken, omdat ze ouderwets gevonden werden, of – in de katholieke kerken – omdat er grotere parochiekerken werden gebouwd waardoor schuilkerk-orgels beschikbaar kwamen. Die orgels, die dus niet meer modieus waren, of te klein waren, werden opgekocht door bijvoorbeeld Mart Vermeulen in Woerden.

Het orgel hier in Zunderdorp is een typisch voorbeeld van een assemblage-orgel. De verschillende onderdelen horen niet bij elkaar. Het is grappig in het binnenwerk te zien dat geen twee registers hetzelfde zijn.
Er is historisch redelijk belangrijk materiaal bij – laat 18e eeuws, vroeg 19e eeuws – naast pijpwerk uit het midden van de 19e eeuw en zinken pijpwerk uit het eind van de 19e eeuw. Met andere woorden een typisch assemblage-product. Het orgel heeft een brede, volle en romantische klank die in deze gerestaureerde kerk zeer goed tot zijn recht komt. In 2010 is het gerestaureerd door Flentrop.

Dispositie:

Bourdon 16 D
Prestant 8
Holpijp 8
Flûte harmon. 8
Salicionaal 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Cornet 4 sterk
Tremolo

Pedaal:
Bourdon 16

Orgel door Goldschmeding aan deze kerk geleverd in 1907)