Antwerpen, Sint Norbertuskerk (Zurenborg), barok-orgel

Foto: Bert Wisgerhof © 2019

  • Aart Bergwerff ontwierp de dispositie voor een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Gereformeerde Deltakerk, Haifaweg 7 in Hoogvliet. Het instrument werd door Louis J. Kramer gebouwd. Op 14 maart 1985 is het orgel officieel in gebruik genomen met een bespeling door Aart Bergwerff. Het instrument heeft een derde manuaal als koppelklavier. De Deltakerk is in 2001 gesloten en verkocht aan een Pinkstergemeente. Het orgel is overgeplaatst naar de Antwoordkerk, waar het een plaats kreeg op de kerkvloer. De firma Nijsse plaatste het orgel over. Op 3 november 2001 is het orgel in gebruik genomen in de Antwoordkerk, Kruisnetlaan 200 in Hoogvliet. Er werd niets aan gewijzigd. Sinds 2007 is de Antwoordkerk in gebruik als kerkgebouw van de PKN.
  • De Antwoordkerk werd in 2016 te koop aangeboden. De kerk is begin 2018 gesloten voor de eredienst en is daarna gesloopt. Het orgel is verkocht aan de Sint Norbertuskerk in Antwerpen. Op 18 november 2017 werd in Hoogvliet een laatste concert gegeven op het orgel door Vincent van Dam, Pieter Meyboom en Arie Mout, organisten van de Antwoordkerk, en door Emmanuel Van Kerckhoven, de organist van de Sint Norbertuskerk in Antwerpen.
  • Het orgel is gereviseerd en overgeplaatst door de firma Reil uit Heerde. De windvoorziening is aangepast en de intonatie herzien. Tevens plaatste Reil een transponeerinrichting zodat het orgel een halve toon lager kan worden gezet. Het front is ook aangepast aan de nieuwe ruimte.

Dispositie:

Hoofdwerk: Quintadeen 16′, Praestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Spitsfluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Cornet IV sterk (4′) (vanaf f°), Mixtuur IV-V sterk (1 1/3′), Trompet 8′.
Bovenwerk: Baarpijp 8′, Quintadeen 8′, Praestant 4′, Roerfluit 4′, Nasard 2 2/3′, Nachthoorn 2′, Terts 1 3/5′, Sifflet 1′, Scherp III sterk (1′), Dulciaan 8′, Vox Humana 8′ – gereserveerd, Tremulant.
Pedaal: Subbas 16′, Praestant 8′, Gedekt 8′, Octaaf 4′, Fagot 16′, Trompet 8′, Trompet 4′ – gereserveerd.
Koppelingen: Koppelklavier, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Bovenwerk.