Barneveld, De Burcht

Het Jones-orgel is in 1881 geplaatst in de in 1875 gebouwde rooms-katholieke St. Peterskerk in Shoreham-by-Sea (vlakbij Brighton, Zuid-Engeland). Daaruit is het in 1983 verwijderd, waarna de kerk werd verbouwd tot verpleegtehuis. De houten pijpen waren oorspronkelijk gedecoreerd. 

Mogelijk is het instrument in twee fasen gebouwd, omdat makelij en mensuur van het Swell verschillend zijn van die van het Great. Het Swell heeft pijpen van spotted metal (tin en lood, ieder 50 procent). Ook was de Open Diapason van het Swell oorspronkelijk wijder dan die van het Great. De dispositie van het Swell lijkt ook meer op die van orgels die Jones in de jaren zestig van de negentiende eeuw bouwde. De oorspronkelijke dispositie van het Great was wel zoals rond 1880 gebruikelijk bij kleine orgels. Opmerkelijk is de grote manuaalomvang (tot a’’’).

Het orgel in in 1991 en 1992 gerestaureerd en uitgebreid door F.R. Feenstra uit Grootegast. Daarbij werden een Dulciana en een Flute 4ft op het Great vervangen door een Principal, Fifteenth en een Sesquialtra/Cornet. Op het Swell kwam een Horn op de plaats van een vroegere Cornopean. Ook kreeg het instrument een nieuwe kas. In 2012 is de kas grijs geschilderd. 

   
De dispositie:  
Great (hoofdwerk) C-a3
Open Diapason 8 ft – Jones
Stopt Diapason 8 ft – Jones
Principal 4 ft – Hill – ca. 1875
Fifteenth 2 ft – Feenstra – 1991
Sesquialtra (C-b) III rks – Feenstra – 1991
Cornet (c’-a’’’) III rks – Feenstra – 1991
Swell (zwelwerk) C-a3
Double Diapason (vanaf c) 16 ft – Jones
Open Diapason (vanaf c) 8 ft – Jones
Lieblich Gedact Bass (C-B) 8 ft – Jones
Lieblich Gedact Treble (c-a3) 8 ft – Jones
Principal 4 ft – Jones
Mixture II rks – Jones
Horn 8 ft – Hill – ca. 1875
   
Pedal C-e1; Lade t/m b, daarboven transmissie naar octaaf lager
Bourdon 16 ft – JonesCouplers
Swell to Great
Great to Pedal
Samenstelling vulstemmen
Sesquialtra C: 1 3/5, 1 1/3, 1.
Cornet c1: 2 2/3, 2, 1 3/5.
c3: 4, 2 2/3, 2.
Mixture C: 2, 1 1/3.
c1: 2 2/3, 2.
   
Foto’s:  © jancoschout@solcon.nl  
   
Klik op de afspeellijst onder om de Toccata in G van Rossi te horen op dit orgel.
“In het stuk van Rossi hoor je het complete orgel minus de Horn. Dan is ook goed te horen dat het orgel een barokstemming heeft.”
Klik op de afspeellijst onder om het Moderato van Diabelli te horen
Bij Diabelli hoor je de afwisseling van de beide Open Diapasons. Eerst alleen die van het Swell, daarna van beide manualen bij elkaar (gekoppeld). Omdat het stuk vierhandig is, lijkt het alsof je ook de Principal (4 vt) erbij hoort, maar dat is niet zo.
Klik op de afspeellijst onder om het Preludium g-moll van Hesse te horen
R.S. schrijft hierover: “Het stuk van Hesse is een rustig, romantisch preludium, waarin je beide 8vts-fluiten goed kunt horen. Ik speel eerst met gekoppelde manualen, in de tweede helft hoor je alleen de Stopt Diapason van het Great (met pedaal).”
Roel Sikkema speelde deze muziek in, en het Moderato van Diabelli speelde hij vierhandig met Roelie Bonte.