Bentelo, Kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand, westzijde

Klik op deze link naar Kerkfotografie.nl voor foto’s van kerk en orgels

  • In 1954 werd de nieuwe parochiekerk in Bentelo ingewijd. Hiervoor is een tweedehands pneumatisch kegelladen-orgel met 16 stemmen, 2 manualen en een vrij pedaal voor de kerk gekocht dat afkomstig is uit de Ariënskerk (Heilig Hartkerk) in Enschede. Dit instrument werd in 1932 gebouwd door de firma Stockmann. Het is in oktober 1954 door de firma Vermeulen-Alkmaar overgeplaatst. In 1980 plaatste men een nieuw orgel op het koor van de kerk, waarna het Stockmann-orgel buiten gebruik is geraakt. Het is sterk verwaarloosd.
  • Het kerkgebouw is op 18 maar 2023 definitief gesloten voor de eredienst. Het is niet bekend wat er met de orgels gaat gebeuren.

Dispositie:

Manuaal I (C-g3): 56 toetsen Prinzipaal 8′, Gamba 8′, Holfluit 8′, Oktaaf 4′, Ruischquint 2 2/3’+2”, Mixtuur II sterk, Trompet 8′.
Manuaal II (C-g3): 56 toetsen Bourdon 16′, Hoornprinzipaal 8′, Fluit Amabile 8′, Salicionaal 8′, Vox Coelestis 8′ (from c°), Gemshoorn 4′, Deckfluit 4′, Tremolo.
Pedaal (C-f1): 30 toetsen Onderbas 16′, Violoncello 8′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Manuaal Suboktaaf II and I, Manuaal Superoktaaf II and I.
Speelhulpen: 1 vrije combinatie (Ad lib.), 4 vaste combinaties (p – mf – f – tutti), Tongwerk af (Z. ab), Vibrator.