Breukelen, Nederlands Gereformeerde Kerk (Witte Kerkje)

Foto: Michiel van ’t Einde © 2016

  • In de Nederlands Gereformeerde Kerk te Breukelen stond een orgel dat in eerste aanleg was gebouwd door Maarschalkerweerd, maar later flink was verbouwd en uitgebreid met een elektrisch deel. Er werd  besloten om een nieuw instrument te laten bouwen of een tweedehands orgel te kopen. De keus viel op een instrument van De Koff dat afkomstig is uit de Gereformeerde Kerk te Lexmond uit 1920. Hier was het op 11 juli 1920 in gebruik genomen in Lexmond. Het mechanische sleepladen-orgel werd daarbij bespeeld door de heer S. Hamerling, die  het orgel had geleverd.
  • Het werd door Scheuerman grondig gerestaureerd, er werd een nieuwe kas gebouwd en er zijn grote delen vernieuwd. Op 11 december 1991 is het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Klaas Jan Mulder. In 2010 is het orgel gereviseerd door de firma Scheuerman. Daarbij is ook de dispositie gewijzigd.

Dispositie:

Manuaal: C – f3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Viola da Gamba 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Quint 2 2/3′ (discant), Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Tremulant.
Pedaal: C – d1 Subbas 16′.
Koppelingen: Pedaal – Manuaal.